La Xarxa és ja el segon mitjà d’informació a Espanya, amb un 75,7% d’abast segons dades de l’Estudi General de Mitjans. Per això és particularment interessant el treball publicat a la Revista Llatina de Comunicació Social. A març de l’any passat, s’analitza una mostra formada per 3.431 mitjans digitals, el major informe actualitzat, minuciós encara que no exhaustiu. De la mostra total, 3.065 estaven actius, és a dir, s’havien actualitzat almenys una vegada en els últims tres mesos. Aquest extraordinari dinamisme contrasta amb l’estretor del mercat publicitari que pugui sustentar-lo i posa en evidència l’incert futur a què s’enfronten aquests mitjans.
La investigació mostra que tres quartes parts dels mitjans digitals tenien abast local o hiperlocal. D’altra banda, una tercera part del total dels cibermitjans del país (35%) eren nadius digitals. La immensa majoria d’aquests mitjans estan sotmesos a una existència precària, amb redaccions molt petites, “compostes de professionals amb poca experiència en l’ús de la tecnologia digital o en les estratègies comercials”, com afirma l’esmentat informe.
Tot això es tradueix en una alta vulnerabilitat financera. La publicitat és aclaparadorament predominant: el 81,5% utilitza la publicitat com a part essencial del seu model de pagament. El patrocini públic, present a 574 mitjans digitals (18,7%), era la segona via, i la subscripció, la tercera, present en un magre 11% del total. Davant d’aquesta situació, molts cibermitjans estan desenvolupant fórmules addicionals de finançament, com ara la venda de marxandatge, intermediació comercial, organització d’esdeveniments de pagament i similars.
Segons l’esmentat informe, la immensa majoria dels cibermitjans a Espanya, el 93,7% es correspon amb iniciatives de titularitat privada. Les iniciatives públiques es corresponen majoritàriament a cibermitjans de corporacions municipals, però representen una mostra molt petita del total, només 125 casos. Predominen els cibermitjans dedicats a la cultura, gairebé un terç dels mitjans especialitzats. Altres àrees destacades són els esports, les publicacions tècniques i professionals (98 mitjans) i les de lleure i entreteniment (94 mitjans).
Pel que fa a les llengües, el castellà és la llengua principal (75,8%), però destaca el català, amb ni més ni menys que 534 mitjans, seguit de lluny pel basc (109 mitjans) i el gallec (88 mitjans). En el cas del català, la seva presència arriba a 9 de cada 10 mitjans digitals a Catalunya.
Font: Eco Inteligencia – gràfic: Salaverria.es / El Butlletí de l’AMIC