El confinament de la població per la pandèmia de la Covid-19 ha modificat els hàbits de consum d’internet. Això ha provocat que les infraestructures de connectivitat a la xarxa s’hagin de fer càrrec d’una demanda molt més intensiva, distribuïda i àmplia que l’habitual. En aquest context, la Fundació.cat ha elaborat un informe amb la col·laboració d’Ookla International (empresa de verificació de connectivitat i anàlisi de dades) del qual se n’extreuen dues conclusions principals.
Per una banda, l’anàlisi indica que la internet catalanoparlant ha aguantat l’increment sobtat del consum per la crisi coronavirus. “Ens trobem molt lluny del col·lapse que vaticinaven les grans operadores estatals”, assenyala la .cat. L’informe mostra que, amb un augment del trànsit a les xarxes IP de prop del 40% el 15 de març en ple estat d’alarma, la velocitat de descàrrega només va patir una davallada d’entre un 10% i un 15%. Unes dades que corroborarien les xifres aportades per l’Organisme Regulador Europeu de Comunicacions Electròniques sobre l’estat de les connexions.
L’altra conclusió de l’informe és que la constatació de la desigualtat existent entre Catalunya, Illes Balears i País Valencià pel que fa a la connexió a internet. Amb una mitjana de 150 Mbps (megabits per segon), Catalunya se situa al nivell dels països europeus amb millors serveis de banda ampla, amb més de 20 punts per sobre de la mitjana estatal. Però tant les Illes com el País Valencià es troben gairebé 9 punts i 18 per sota de la mitjana espanyola, respectivament. És a dir, les connexions operen a una velocitat entre un 20% i un 26% inferior a la de Catalunya.
Pel que fa a la velocitat de baixada de les connexions mòbils (3G/4G), en aquest cas les Illes obtenen una velocitat mitjana de 39 Mbps, per davant dels 37 de Catalunya i els 34 del País Valencià. En aquest cas és només el País Valencià el que es troba una mica per sota de la mitjana espanyola. Una cosa semblant passa amb la velocitat de pujada dels mòbils. L’informe corrobora la davallada en velocitat de baixada mòbil mentre que en baixada fixa la davallada no supera el 7,2% ni al País Valencià ni a les Illes ni a Catalunya.
Font: Fundació.cat