04/10/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Claus per entendre el creixement dels nous mitjans

Els meus col·legues docents són experts en l’economia de la indústria dels mitjans de comunicació, i fa poc vam tenir un animat debat sobre com revertir la crisi financera del periodisme. El col·lapse del model de negoci de la indústria està posant en perill a la institució periodística -el Quart Estat, el contrapès al poder-, en rebutjar periodistes i cobertures, especialment en els mitjans locals. Aquesta qüestió va ser analitzada recentment per Ken Doctor, del Nieman Lab, en el seu informe “Newspapers are intèrprets d’ordres of their former Selves. So who ‘s going to build what menges next in local?”.

Doctor detalla un seguit d’iniciatives de mitjans amb i sense ànim de lucre destinades a omplir el buit en la cobertura de notícies locals que involucren a centenars de mitjans de comunicació. Però les mètriques estàndard de la indústria ja no semblen ser suficients per cobrir les bretxes a curt termini sense canvis significatius en la manera com els mitjans fan el seu negoci. Així, comunitats senceres estan perdent cobertura de notícies de qualsevol tipus; un pilar de les institucions democràtiques.

Les velles mètriques són menys rellevants

Però hi ha una altra forma de veure aquesta situació. És cert que, en aquest moment, els mitjans que estan fent una diferència representen només una petita fracció de la indústria. No obstant això, algunes de les mètriques antigues (ingressos totals, nombre d’empleats) no són rellevants per als mitjans digitals.

Dues noves empreses de notícies digitals es troben entre les millors marques d’Espanya, segons la lleialtat de l’usuari (Reuters Institute 2018)

El futur del periodisme resideix en àgils models de negocis basats en tecnologies de producció i distribució digital de baix cost, contingut de nínxol altament enfocat i el protagonisme dels usuaris, no dels anunciants. Entre els exemples més destacats es troben eldiario.es i ElConfidencial d’Espanya,  Animal Politico de Mèxic, i el Texas Tribune dels Estats Units.

El site d’investigació eldiario.es va començar fa sis anys amb un grapat de periodistes, però va competir amb les redaccions dels diaris més importants d’Espanya. Avui té 33.000 “socis” que paguen 67 euros l’any per una publicació gratuïta que genera 5.000.000 d’euros en ingressos i és una de les marques de mitjans més populars i fiables del país (Reuters Institute Digital News Report 2018)

L’objectiu de l’emprenedoria va ser clar des d’un principi: cobrir la corrupció en la política, els negocis i els mitjans de comunicació. El que no necessitava era una enorme infraestructura per produir i distribuir (impremta, edifici d’oficines, vehicles de lliurament, xarxa de distribució), ni cap dels deutes resultants.

Dos startups digitals, eldiario.es i El Confidencial, es troben entre les marques de notícies més fiables d’Espanya.

Els nous models

L’èxit d’eldiario.es és un dels molts models emergents. A continuació, algunes tendències prometedores del periodisme digital:

  • Una redacció amb 10 a 25 periodistes (de vegades creixen molt més).
  • Propostes de valor amb un rang limitat: periodisme d’investigació, cobertura de llarg alè sobre empreses, cobertura profunda de temes específics (negocis, finances, salut, educació) o cobertura de les necessitats i problemes d’una comunitat en lloc de buscar clics amb notícies d’última hora.
  • Producció de notícies assistida per voluntaris, dades de fonts múltiples i suggeriments de cobertures per part dels usuaris.
  • Columnes generades pels usuaris.
  • Models finançats per l’usuari i basats en l’engagement, la credibilitat i la confiança , en lloc d’un model finançat per l’anunciant basat en l’escala i els clics.
  • Distribució gairebé sense cost a través de canals digitals.
  • Distribució assistida per públic a través de xarxes socials.
  • Els nous gèneres de narració multimèdia són possibles gràcies a les poderoses i econòmiques eines digitals, com els mapes interactius i els gràfics basats en dades i les eines d’edició d’àudio i vídeo per a informes mòbils.
  • Innovació constant en contingut i distribució a mesura que evolucionen els gustos i les tecnologies.
  • Més organitzacions concentrades en el servei públic i menys concentrades a tornar guanys als inversors.

Llavors, la mala notícia és que la indústria dels mitjans donarà feina a menys persones. I els mitjans individuals seran molt més petits que en el passat. Els ingressos totals seran molt menors, però també ho seran els costos totals. Els nous models seran magres i àgils.

Aquests nous mitjans poden créixer ràpidament, com un virus, en funció dels efectes de xarxa de la comunicació digital. Una startup digital podrà arribar a una audiència de milions de persones en qüestió de mesos o anys.

Moltes de les noves empreses digitals, especialment a nivell local, apareixeran i desapareixeran ràpidament, però l’aprenentatge acumulat alimentarà als seus successors. Cada falla conté la llavor de la propera startup potencialment reeixida. Aquest procés de prova i error ha estat la base de cadascuna de les principals indústries que tenim avui en dia, des de l’agricultura fins als tèxtils, els automòbils, els productes farmacèutics, els ordinadors i els telèfons mòbils. Aquestes indústries es van traslladar de la casa de camp (o garatge) al taller i a la fàbrica.

Els efectes de xarxa que van destruir el model de negoci tradicional dels mitjans de comunicació, que envien ingressos per publicitat a les plataformes tecnològiques, també estan beneficiant a les noves empreses de notícies. De quina altra manera explicar un butlletí electrònic per a dones joves professionals, theSkimm, que va augmentar a set milions de subscriptors en sis anys? Ha atret milions en inversió.

L’enemic: la inèrcia

I encara hi haurà alguns mitjans que es manegen com empreses exitoses i generin guanys a inversors –l’American Journalism Project  està invertint en ells-, la tendència assenyala a mitjans de servei públic amb l’objectiu principal millorar la qualitat de vida en les seves comunitats en lloc de generar un retorn als accionistes.

Les forces digitals que van destruir el periodisme local poden impulsar la resposta pública. I això pot succeir ràpidament. El major obstacle, diu un dels meus col·legues, és la inèrcia. Alguns propietaris de mitjans semblen acontentar-se amb obtenir guanys de les seves empreses fins que tot el que quedi siguin actius fixos, que després vendran.

Mentre els polítics, les empreses i els mitjans de comunicació no prenguin mesures, veurem un descens continu i veloç. Però aquesta revolució mediàtica no ve de dalt a baix; ve de baix a dalt. Podrà prendre més temps, però també podrà durar més.

Per James Breiner / News Entrepreneurs 

El Butlletí de l’AMIC

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

Mitjans independents demanen al Govern d’Espanya que protegeixi la pluralitat i la qualitat informativa

22/05/2020

22/05/2020

Aquest és el comunicat íntegre que, de moment, subscriuen 16 mitjans independents: Davant les notícies que afirmen que el Govern...

Els bars poden oferir la premsa als clients

29/05/2020

29/05/2020

Com confirma la Delegació de Salut i Famílies del govern andalús, els bars poden seguir oferint sense problemes als seus...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

L’Observatori Europeu contra la desinformació en línia, en marxa

05/06/2020

05/06/2020

Ja està en marxa la iniciativa més ambiciosa de la Comissió Europea per fer front a la desinformació. L’Observatori Europeu...

Els mitjans tradicionals, els grans damnificats per la pandèmia

01/06/2020

01/06/2020

Segons un recent estudi de l’Associació Alemanya d’Anunciants (OWM), que recull Marketing Directo, el 60% de les empreses diu que...

Un tribunal australià manté que els mitjans locals són responsables dels comentaris que s’aboquen a les seves pàgines de Facebook

05/06/2020

05/06/2020

Com diem aquí, quan vegis la barba del teu veí pelar, posa la teva a remullar. Els editors d’Austràlia s’enfronten...

Presentat al Parlament de Catalunya el manifest per la qualitat de la democràcia

29/11/2013

29/11/2013

Aquest és un Manifest públic que recull la voluntat per trobar espais de concert imprescindibles entre polítics i societat civil,...

La premsa de proximitat: un milió i quart de lectors. Tot un caramel publicitari

27/05/2020

27/05/2020

A finals d’any es van saber les dades d’audiència dels mitjans impresos associats a l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació...