06/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

COVIT19 en el món de la Comunicació

L’OSCE i la OEA comuniquen que els governs han de promoure l’accés i la lliure circulació de la informació durant la pandèmia.- A la llum de les creixents pertorbacions causades per la pandèmia COVID-19, els garants per la llibertat d’expressió i la llibertat dels mitjans de comunicació de les Nacions Unides, la Comissió Interamericana de Drets Humans i el Representant per a la Llibertat dels Mitjans de Comunicació de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa van emetre una declaració conjunta, dins la qual és diu: “Compartim la greu preocupació de les persones de tot el món davant la pandèmia de COVID-19. En un moment de tal gravetat, comprenem i donem suport plenament els esforços dels professionals de la salut pública i els governs per desenvolupar i aplicar estratègies per protegir la salut i la vida humana. El dret fonamental i inderogable a la vida està en joc, i els governs estan obligats a garantir la seva protecció.”

“La salut humana no només depèn de el fàcil accés a l’atenció sanitària. També depèn de l’accés a informació precisa sobre la naturalesa de les amenaces i els mitjans per protegir-se a si mateix, a la seva família i la seva comunitat. El dret a la llibertat d’expressió, que inclou el dret a cercar, rebre i difondre informació i idees de tota mena, independentment de les fronteres, a través de qualsevol mitjà, s’aplica a tots, a tot arreu, i només pot estar subjecte a restriccions limitades”.

L’Estat permet anar al quiosc a comprar el diari durant l’estat d’alarma.- La crisi del coronavirus que afecta Catalunya i gran part del món ha obligat els governs a prendre mesures per frenar la propagació del virus que han canviat dràsticament la nostra rutina diària. Mentre aquestes durin, les persones no poden circular per les vies d’ús públic excepte en alguns casos excepcionals, entre les quals poder-se apropar-se durant l’estat d’alarma a un quiosc per comprar diaris o revistes. Cap agent de l’autoritat pot sancionar una persona per dirigir-se a un lloc de venda de premsa, ja que aquesta es considera un bé de primera necessitat. Aquesta és la raó per la qual els punts de venda de diaris poden romandre oberts durant l’estat d’alarma.

Les empreses italianes podran desgravar el 30% de la seva inversió en publicitat.- El Govern italià ha aprovat un paquet de mesures amb l’objectiu de pal·liar l’impacte de la crisi del coronavirus en els mitjans de comunicació. A més de catalogar als diaris i a les revistes dins de la categoria de serveis essencials, ha decretat que les empreses es podran desgravar fins a un 30% de la inversió que destinen a la publicitat en diaris, mitjans digitals i televisions i ràdios locals.

OJD tindrà en compte l’excepcionalitat quan a la difusió dels mitjans impresos.- Davant la situació d’excepcionalitat provocada per la pandèmia del coronavirus, OJD contempla la possibilitat que els editors no computin la difusió dels exemplars publicats durant l’Estat d’alarma decretat per a la prevenció i el control de la pandèmia, segons informa Comunicació 21. Una possibilitat prevista en les normes tècniques: “Per al càlcul de la mitjana es podran excloure els números editats que haguessin resultat disminuïts amb relació a les xifres d’exemplars distribuïbles habituals a causa de fets aliens a l’editor o per força major, sempre que hagin estat notificats a Informació i Control de Publicacions dins els cinc dies següents al fet”, assenyala el document.

A més, l’empresa auditora flexibilitza el termini en què les editores han de fer les comunicacions sobre la difusió d’exemplars. Per altra banda, OJD recorda als mitjans associats la importància de seguir fent les declaracions de difusió, doncs és una informació que podria ser útil en una reclamació de compensació a l’Administració per les restriccions a la mobilitat a causa de la pandèmia.

 Les plantilles de Prensa Ibèrica, Grup Serra, Vocento i Joly afrontaran un ERTO.- Els primers indicis de crisi comencen a treure el cap a la premsa. Són moltes les empreses que s’acolliran a les mesures facilitades pel Govern per pal·liar la crisi i molts els treballadors que perdran la feina de manera temporal en el sector del periodisme, i especialment a la premsa escrita.

  • L’ERTO d’EPI.  De moment, s’ha confirmat que quatre de les capçaleres d’EPI veuran reduïda la seva plantilla en les pròximes setmanes. Fins a la data se sap que una de les capçaleres afectades serà El Periódico de Catalunya, però la capçalera barcelonina no serà l’única que veurà reduïda la seva plantilla. L’empresa també ha decidit reduir les plantilles de Diario de Mallorca, Diario Córdoba i el diari esportiu Sport.
  • El Grup Serra, amb ERTO. L’editora del diari Última Hora de Mallorca, del Grup Serra, ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació per a la plantilla, que veurà reduïda la seva jornada laboral un 40% fins al setembre, a causa de la dràstica baixada dels ingressos publicitaris en el marc de la paralització de l’activitat econòmica provocada per la crisi del coronavirus.
  • Vocento també prepara un ERTO. Vocento també hauria preparat acomiadaments temporals en la seva àrea corporativa, fins reduir-la un 40%. Aquests acomiadaments serien per un període de dos mesos i no s’estendria a la redacció de cap de les seves capçaleres. Tal com informa el diari digital, la reducció de plantilla temporal deixaria exempts els periodistes de totes les capçaleres de el grup.
  • Grupo Joly. El grup andalús ha comunicat als treballadors de diverses de les seves capçaleres l’inici d’un expedient de suspensió per a la reducció de jornada davant les complicacions econòmiques derivades de la crisi del coronavirus. Ja s’han iniciat les sol·licitud de diversos ERTO que afectaran, en principi, a les plantilles de Granada Hoy, Europa Sur i Joly Digital. No obstant això, les mesures es podrien estendre a altres empreses de el grup.

La cara solidària del sector periodístic.- Després declarar-se l’estat d’alerta a Espanya, són moltes les publicacions que han decidit oferir els seus continguts de manera gratuïta a tota la ciutadania. Una iniciativa que busca dos objectius. D’una banda, oferir informació veraç i contrastada a la ciutadania i de l’altra, entretenir a la població durant la quarantena. El hashtag que és tendència en xarxes socials #EsteVirusLoParamosUnidos implica a tots els àmbits de la societat. També al sector periodístic que està aportant el seu granet de sorra perquè la quarantena que estem vivint tots els espanyols a causa de la declaració de l’estat d’alarma es porti millor.

Encara que aquesta iniciativa no ha sorgit únicament a manera d’entreteniment, sinó que busca també l’oferiment a tota la ciutadania de notícies contrastades i de fonts oficials sobretot pel que fa a la pandèmia Covid-19. El País (que recentment havia arrencat amb el seu mur de pagament) ha obert tot el seu contingut i dóna accés digital gratuït de la seva edició impresa. En aquesta mateixa línia també es troben Cinco Días, que ofereix la seva versió impresa en pdf de manera gratuïta, així com diaris com La Mañana o Ara.

També hi ha altres publicacions que han decidit oferir-se de manera gratuïta per ajudar els espanyols a portar millor aquesta quarantena són les revistes de el grup HEARST com ELLE, Diez Minutos, Harper’s BAZAAR, Cosmopolitan, Car and Driver, Esquire, ELLE Decoration, ELLE gourmet, Men ‘s Health, Women’s Health, Runner s World, Fotogramas, Casa Deu, Cuina Deu, DeViajes, Mi Casa, Nou Estil, QMD i Supertele. O el grup Spainmedia. que ha decidit lliurar als lectors gratis les edicions del mes de març de Forbes i Tapes.

Prensa Ibérica i Clínica Corachan posen en marxa un servei d’atenció telefònica.- Segons informa la mateixa editorial, Prensa Ibérica (Diari de Girona, Regió 7, Setmanari de l’Empordà) i Clínica Corachan posen en marxa un nou servei d’atenció telefònica per orientar i resoldre dubtes mèdics als ciutadans sobre el coronavirus. Es tracta d’una iniciativa solidària en què participen professionals mèdics del Campus Corachan i que estarà disponible, a través dels diaris digitals de Prensa Ibérica, de dilluns a divendres, de 9.00 a 21.00 hores, mitjançant el número de telèfon 93.553.05.13. Segons EPI, aquest projecte, respon a l’esperit de tasca social i servei públic amb què Prensa Ibérica i Clínica Corachan desitgen ajudar la població en plena emergència sanitària pel coronavirus. Aquesta iniciativa se suma al consultori de psicologia posat en marxa la setmana passada per les dues companyies.

CatalunyaReligió edita la seva versió online mentre duri el confinament.- L’edició mensual gratuïta impresa,CatalunyaReligió, ha quedat suspesa mentre duri el confinament per la crisi del coronavirus. La distribució de l’edició, de forma habitual, es realitza principalment a través de parròquies i en aquests moments es troben tancades. És per aquest motiu, que el mitjà ha obert una edició setmanal gratuïta perquè els seus lectors continuïn llegint la revista. Es pot descarregar o rebre per email a través del següent link: https://www.catalunyareligio.cat/acasa. (Resum informatiu de Mediàtic/Àmbit d’Estratègia – fotografies: Ajuntament de BCN, T.13)

Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia / El Butlletí de l’AMIC – foto: LaMeva.Barcelona.cat

 

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

Un tribunal australià manté que els mitjans locals són responsables dels comentaris que s’aboquen a les seves pàgines de Facebook

05/06/2020

05/06/2020

Com diem aquí, quan vegis la barba del teu veí pelar, posa la teva a remullar. Els editors d’Austràlia s’enfronten...

La premsa de proximitat: un milió i quart de lectors. Tot un caramel publicitari

27/05/2020

27/05/2020

A finals d’any es van saber les dades d’audiència dels mitjans impresos associats a l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació...

Els bars poden oferir la premsa als clients

29/05/2020

29/05/2020

Com confirma la Delegació de Salut i Famílies del govern andalús, els bars poden seguir oferint sense problemes als seus...

Presentat al Parlament de Catalunya el manifest per la qualitat de la democràcia

29/11/2013

29/11/2013

Aquest és un Manifest públic que recull la voluntat per trobar espais de concert imprescindibles entre polítics i societat civil,...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

L’Observatori Europeu contra la desinformació en línia, en marxa

05/06/2020

05/06/2020

Ja està en marxa la iniciativa més ambiciosa de la Comissió Europea per fer front a la desinformació. L’Observatori Europeu...

Mitjans independents demanen al Govern d’Espanya que protegeixi la pluralitat i la qualitat informativa

22/05/2020

22/05/2020

Aquest és el comunicat íntegre que, de moment, subscriuen 16 mitjans independents: Davant les notícies que afirmen que el Govern...

Els mitjans tradicionals, els grans damnificats per la pandèmia

01/06/2020

01/06/2020

Segons un recent estudi de l’Associació Alemanya d’Anunciants (OWM), que recull Marketing Directo, el 60% de les empreses diu que...