En els últims anys, el consum d’informació a través de les xarxes socials per part dels internautes més avesats ha anat augmentant de manera sostinguda, segons es desprèn de les dades de l’estudi Navegants a la Xarxa, que realitza l’Associació per a la Investigació dels Mitjans de Comunicació (AIMC). Aquest estudi es basa en una enquesta autoadministrada que aquest any ha proporcionat una mostra de 17.982 persones i que, en termes generals, reflecteix el comportament a la xarxa d’un tipus d’usuari una mica més avesat i intensiu que l’usuari mig i que sol anticipar algunes característiques i tendències que més tard es traslladen al conjunt dels internautes.
En concret, el 53,4% dels enquestats va declarar utilitzar les xarxes per estar informat de l’actualitat, quan el 2013 (primer any en què es va preguntar per aquest extrem) el va manifestar el 45,8%. En aquell temps ha augmentat tant el percentatge dels qui segueixen un mitjà concret (el 61,0% el 2015) com dels qui ho fan a periodistes determinats (37,4%).
Aquests increments es produeixen en paral·lel a un ús creixent de les xarxes socials, ja que en l’últim lustre el percentatge d’internautes que va declarar haver accedit a una xarxa el dia anterior va passar del 68,4 al 77,2%.
Encara que la xarxa de més penetració entre aquests internautes intensius és, amb diferència, Facebook, en els últims cinc anys el seu nivell d’accés ha descendit una mica (del 89,8 al 87,4%), al contrari del succeït amb Twitter, que en aquest lapse ha passat del 36,9 al 45,9%.
De les dades de l’últim estudi de “Navegantes en la red” es dedueix també la vitalitat que experimenta el consum d’informació a través dels telèfons mòbils i el declivi de les tauletes. Així, el percentatge entre els que accedeixen a internet per mòbil dels qui van llegir notícies d’actualitat el dia anterior va augmentar del 52,3 al 69,1% en els últims anys. Mentre, el percentatge entre qui va utilitzar la tauleta per accedir a internet dels que van llegir notícies en aquest terminal va descendir del 71,6 al 57,1%.
També referit a aquests terminals, es detecta un cert estancament en la utilització d’aplicacions específiques d’informació (de periòdics, però també d’un altre tipus com les de meteorologia) i que afecta tant els mòbils com a les tauletes.
Per Asociación para la Investigación de Medios de Comunicación i AEC / El Butlletí de l’AMIC