Una recerca sobre la crisi de la COVID19 i els patrons de consum de notícies i percepcions de la desinformació a Espanya ha merecescut l’atenció de la Charlemagne Prize Academy. L’autora és la doctora María Victoria Mas, professora adjunta de periodisme de la Universitat Internacional de Catalunya, a Barcelona. La seva recerca se centra en el consum de mitjans i les percepcions de l’audiència. Com a membre del Premi Carlemany 2019/2020, té com a objectiu presentar nous enfocaments sobre com les emissores de servei públic (PSB) poden fomentar la confiança i el compromís del públic amb l’objectiu de preservar l’estabilitat democràtica, centrant-se especialment en els escenaris polítics.
L’últim informe crida l’atenció sobre el consum de notícies durant la pandèmia COVID19 a Espanya, analitzant com aquestes tendències poden ser la promoció de la desinformació i l’afectació d’alguns resultats democràtics clau, com els mitjans de comunicació i la confiança política després d’un mes de bloqueig al país.
Del 15 al 23 d’abril de 2020, les dades de l’enquesta van ser recollides a partir d’una mostra de 700 panelistes espanyols contractats per Netquest, una empresa d’investigació de mercats.
L’informe mostra que:
- El consum de notícies ha augmentat durant el primer mes de la crisi COVID19 a Espanya.
- Pel que fa a llocs o apps de notícies en línia, les persones depenen principalment de marques de diari Legacy.
- Les xarxes socials i les aplicacions mòbils són una de les portes principals d’accés als llocs de mitjans de comunicació, però també on els usuaris troben la major part de les notícies en les quals no poden confiar.
- Alguns hàbits associats a l’alfabetització digital dels usuaris de notícies mostren un alt índex, però al voltant d’un 50% encara dubta sobre algunes notícies falses i teories de conspiració.
- Només els científics i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) s’han guanyat la confiança del 50% o més de la mostra.
- La valoració del rendiment de les institucions democràtiques durant el primer mes de la crisi és negativa.
Aquests patrons de consum de notícies i percepcions de desinformació durant la crisi del COVID19 a Espanya no són exactament igual a la resta d’estats europeus. (Il·lustració: Charlemagne Prize Academy)