A iniciativa de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació, AMIC, i de la Xarxa Lluis Vives d’Universitats, dimarts vinent, 14 d’abril, es duran a terme la Conferència Interuniversitària sobre Periodisme de Proximitat i la Conferencia sobre Futurs Periodistes. En ambdues hi participen pràcticament totes les facultats de Comunicació i/o Periodisme de les Universitat de la Xarxa.
La Conferència Interuniversitària sobre Periodisme de Proximitat vol potenciar les relacions entre les institucions universitàries de Catalunya, País Valencià, les Illes Balears, Catalunya Nord i Andorra, per tal de crear un espai de treball que permeti coordinar la docència, la recerca i altres temes relacionats amb el periodisme de proximitat i dins d’aquest, de manera particular, la premsa i local en qualsevol dels seus vessants de difusió.
La conferència es farà amb caràcter anual i enguany girarà sobre els següents eixos temàtics: Estructura empresarial i estructura acadèmica.
La conferencia acollirà docents, investigadors i estudiants de doctorat de les Facultats de Ciències de la Comunicació de les diferents universitats de la Xarxa Vives a tot el territori de parla catalana i a editors de l’AMIC que representin diverses modalitats de difusió de les notícies. Actualment, la Xarxa Vives té associades 20 universitats i AMIC agrupa 208 mitjans.
La Conferència de futurs periodistes neix amb l’objectiu d’establir ponts entre els estudiants de 3r i 4t de periodisme del territori de parla catalana i els editors de premsa de proximitat, en paper i digital i gratuïta.
L’objectiu de la Conferencia és apropar-se a les noves generacions de joves lectors que, en un futur pròxim, treballaran i dirigiran els mitjans. Davant la ingent quantitat de mitjans i suports, els editors de premsa de proximitat es plantegen modificar els enfocaments i les estratègies tradicionals per sobreviure. Només escoltant als més joves és com s’aconseguirà millorar els productes informatius actuals, crear nous lectors de premsa i consolidar un nou model que s’adapti a les circumstàncies dels nous temps. És més, qui millor que els joves estudiants de periodisme, que un dia poden treballar en els mitjans de proximitat -i alguns d’ells en tindran responsabilitats-, per a forjar el model de periodisme que pugui captar l’atenció dels joves dels nostres mitjans?
Programa
Organització: Comissió d’Investigació i formació AMIC-Xarxa Vives. Joan Sabaté (Blanquerna-URL), Joan Francesc Fondevila (UPF/UdG), Manuel López (UAB), Sergi Solà (UVIC), Antoni Ma Piqué (Consultor en desenvolupament de continguts), Sergi Cortiñas. director de Periodisme (UPF). Secretari, Pere Font i Grasa (AMIC)
Coordinador de la Comissió: Estanis Alcover i Martí (AMIC)
Enllaç amb la junta directiva d’AMIC: Antoni Reig i Malla, vicepresident de l’AMIC
- Conferència Interuniversitària sobre premsa de proximitat
Seu: Auditori de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL)
Professor coordinador: Joan Sabaté (URL)
9.00h. – Inici
Presentació de la Conferència: Doctor Marçal Sintes, director del grau de Periodisme de la URL; senyor Alfons Udina, president d’AMIC; doctor Joan Viñas, vicepresident primer de la Xarxa Vives.
Presentació acadèmica: Antoni Reig i Malla, vicepresident AMIC
Master class del doctor Miquel de Moragas: Comunicació de proximitat. Nous reptes a l’era digital.
9,45h – Inici Conferència
Primer eix de treball:
a) Estructura empresarial – Coordinador: Antoni Ma Piqué, periodista. Consultor en desenvolupament de continguts i organització sala de redacció.
– Estat actual del periodisme de proximitat. Ús de les tecnologies
– Periodisme de proximitat: realitat fenomenal o fenomen normalitzat?
– La investigació en comunicació sobre periodisme de proximitat
11,15h – Pausa cafè
11,45h – Represa
Segon eix de treball.
- b) Estructura acadèmica – Professor coordinador: Marçal Sintes (URL)
– El periodisme de proximitat en els plans d’estudi de les llicenciatures
– Els programes docents de Periodisme a les Universitats de la Xarxa Vives i el
periodisme de proximitat: experiències, plans de futur, estratègies
– El periodisme de proximitat i les possibilitats d’inserció laboral
13.15h – Elaboració de les primeres conclusions de la Conferència Interuniversitària.
Professor coordinador: Manel López (UAB)
Lectura de conclusions
14.00h. Comiat de la Conferència Interuniversitària sobre premsa de proximitat.
DINAR a la mateixa Facultat, amb inscripció prèvia.
NOTA: Les primeres conclusions de la conferència es donaran a conèixer durant les activitats del Dia de la Premsa de Proximitat, que es desenvoluparan a Palafrugell (Baix Empordà) el divendres dia 12 de juny.
- Conferència de futurs periodistes
Seu: Aulari de la Facultat de Comunicació Blanquerna (URL)
Professor coordinador: Joan Sabaté (URL)
15.30h. – Inici 2a Conferència
Aula 1
Taller sobre periodisme de proximitat i comunicació corporativa.
Professor coordinador: Carmina Crusafont (UAB)
Exposició de l’editor Ramón Grau, president del Grup de Comunicació Totmedia (Tot Sant Cugat, Diari de Sant Cugat, Via Empresa, El Singular.cat, Opi Verd, Print Zone Comunicació Corporativa).
Aula 2
Taller sobre la dualitat periodista-empresari i l’entorn digital.
Professor coordinador: Joan Francesc Fondevila (UPF i UdG)
Exposició de l’editor Miquel Macià, president del Grup Nació Digital (26 edicions digitals arreu de Catalunya)
17.15h – Pausa cafè
17.45h – Represa dels tallers
18.45h – Agrupament dels alumnes dels dos tallers
19.00h – Els alumnes dels dos tallers procediran a l’elaboració de les primeres conclusions.
Professor coordinador: Manel López (UAB)
Lectura de conclusions
20h. COMIAT
NOTA: Els editors i/o empresaris de mitjans de proximitat, i els periodistes que ho desitgin, poden inscriure’s gratuïtament per a assistir i participar en la Conferència Interuniversitària sobre mitjans de proximitat. La inscripció es tancarà a la 1 del migdia del dilluns, dia 13. Han d’enviar un correu electrònic amb el nom i cognoms dels assistents, i l’empresa o mitjà al qual pertanyen, a aquesta adreça electrònica: comunicació@amic.media