De dilluns a dimecres d’aquesta setmana, Washington ha acollit el Congrés Mundial de Mitjans de Comunicació, que organitzava WAN-IFRA, l’Associació Mundial de Periòdics i Editors de Notícies, i que ha reunit alguns dels principals professionals del sector i de mitjans tan destacats com The Washington Post, The New York Times, AFP, Usa Today… Des de com ha d’abordar la premsa generalista “la senda del creixement” fins a com publicar notícies per «wearables», és a dir, dispositius com els smartwatches.
Per descomptat, també es va fer un repàs a la situació de la Premsa en l’últim any i a les tendències en el sector a tot el món, i es van abordar les mesures de protecció i prevenció que han de prendre els periodistes davant els atacs als mitjans.
El món digital va assumir bona part de les ponències, des de com la compra programàtica de publicitat ha canviat per complet la publicitat en línia, fins a la segmentació com a clau dels continguts digitals passant per les denominades redaccions multiplataforma, en les que, amb un nombre cada vegada més reduït de periodistes, s’ha de treballar per a tots els dispositius possibles.
Un dels moments més interessants es va viure durant la conversa entre Martin Baron, redactor executiu de The Washington Post, i Maria Ressa, cofundadora i redactora executiva de l’startup filipina Rappler. Preguntat per Ressa, Baron va abordar la possibilitat que tenen actualment els periodistes de conèixer el nombre de lectors que llegeixen els seus articles en els mitjans digitals, des de quin tipus de dispositius entren, des d’on, quan, quant temps passen en cada pàgina o, fins i tot, saber si des de la seva informació han abandonat la publicació o han seguit llegint altres informacions.
Així, ha explicat que els reporters de The Washington Post reben aquest tipus dades per conèixer millor als seus lectors, analitzar-los i, al mateix temps, aprendre a divulgar les seves històries a través dels seus perfils els a les xarxes socials, de tal manera que, paral·lelament a la vida que una notícia té en el mitjà en què s’ha publicat, les notícies segueixen una altra vida a través de Twitter o Facebook.
Malgrat això, Baron també va assegurar que aquest tipus d’informació cal valorar-la en la seva justa mesura i que els periodistes no s’han obsessionar tampoc amb «satisfer» als seus lectors, ja que es corre el risc d’abandonar certes normes bàsiques del periodisme si només es busquen les xifres. En qualsevol cas, sí que va insistir en què el periodista actualment té una capacitat de crear les seves pròpies audiències que abans no tenia.
Pel que fa al moment actual de la professió, Baron va assenyalar que és un error pensar que el moment present no és bo per als periodistes. De fet, ha assegurat que els periodistes joves amb inquietuds digitals tenen oportunitats laborals, ja que són necessaris professionals capaços, d’una banda, de mantenir el nivell de qualitat dels mitjans, i, al mateix temps, d’aprofitar les oportunitats que internet ofereix.
Bon moment pels mitjans de proximitat
Terry J. Kroeger, president de BH Media Group, que està present en més de setanta diaris regionals dels Estats Units, ha subratllat que hi ha un “gran futur” en nous negocis, de manera singular en els mitjans de proximitat. “Estarem en qualsevol format que vulguin els nostres lectors”, ha recalcat al mateix temps que també va alertar del risc de donar per mort massa aviat al paper.
Per la seva banda, Antonio Caño, director del diari El País, va referir que l’objectiu del Congrés és discutir sobre el repte comú d’adaptar als mitjans al periodisme digital. En aquest sentit, les primeres sessions de debat es van centrar en els desafiaments que imposa el desenvolupament d’Internet, tot recollint que “el canvi més gran” en els últims anys ha estat reconèixer que el periodisme en línia és un “mitjà diferent” que “requereix la seva pròpia manera de comunicació”. No obstant això, es va argumentar que davant l’evolució d’un món que busca d’instantaneïtat i en el qual es premia la immediatesa de les xarxes socials, els mitjans tradicionals han de mantenir l’estil que sustenta la seva marca i la seva serietat. Altrament, la base de lectors es perdria. “Ser professional en l’exercici periodístic, ens va recordar Baron, és una necessitat” i va defensar que els periodistes són els més capacitats per a “excavar profund” darrere dels fets.
El Congrés Mundial de Mitjans Informatius va acabar abans d’ahir, dimecres. Podeu obtenir més informació en aqust link: http://www.wan-ifra.org/congress_blog