Després de conèixer-se mesures d’ajustos que inclouen dràstiques reduccions de plantilles tant en Unitat Editorial com a Prisa, ambdós grups de Comunicació han estat notícia per la compra d’empreses natives digitals que poc tenen a veure amb productes periodístics. Els dos gegants de la premsa han canviat els diaris per les webs d’oci, de “couponing” i per les webs de música en “streaming”.
PRISA, grup editorial que té en marxa un expedient de regulació d’ocupació a El País, ha comprat una empresa dedicada a la música en streaming, Yes.Fm. És a dir, un negoci de música en línia la principal competència del qual és Spotify. En aquesta transacció Prisa podria haver invertit 300.000 €. Però no és la primera inversió que el grup fa en aquest tipus de negocis ja que el gener de 2011 es va fer pública la compra de Meristation per 600.000 euros, una revista en línia de videojocs, i fa un any van engegar Planeo, un web de “couponing”’ que busca competir amb Groupon.
Dins de les valoracions dels cibernatuas a Twitter hi ha qui recrimina Prisa estar “com un pollastre sense cap” per intentar introduir-se en sectors que no tenen res a veure amb el seu negoci en lloc de buscar solucions per a la crisi que afecta els seus productes periodístics. A Cinco Dies estan en ple ERO que afecta 21 treballadors i suposa eliminar gairebé la meitat de la plantilla de la capçalera. A El País s’ha presentat un altre ERO, que afectaria 149 treballadors, reduint un 34,5% l’actual plantilla. En la seva divisió de Revistes, per exemple, ha tancat un acord però no així a Brand Solutions. A més a més està paralitzat el pla de reestructuració a la Cadena SER que suposaria la sortida d’uns altres 200 treballadors de la ràdio quan fa un any es va tancar un ERO que va afectar 258 persones.
A més, un altre dels grans grups editorials espanyols, Unidad Editorial, que també està vivint una etapa de retallades que afecta centenars de treballadors, ha anunciat la creació d’un nou web especialitzat en oci digital després d’un acord amb IGN Entertainment. Sense oblidar que a El Mundo també es pot trobar un servei a l’estil “couponing”, i comprada el 21 de setembre Happy FM, una ràdio digital musical d’Espanya. Adquisicions i llançaments que es realitzen durant un procés de reestructuració que el mes de juny va provocar la sortida de 150 treballadors d’El Mundo, i ara dins de les altres empreses del grup, entre les quals hi ha diaris com Marca i Expansión, es preveu la sortida de entre 170 i 195 treballadors .
(d’ADSLZone i PRNoticias /El Butlletí ACPG/Mitjans Digitals)