Sempre ha existit el dubte… Són legals, i admissibles, els missatges de Whatsapp en un procés judicial? Al principi, i com bé argumenten des d’Ontier Espanya: “Els missatges de WhatsApp sí que poden ser presentats com a prova”. Una afirmació que, sent legítima i avalada per la llei, planteja altres interrogants, basats en la realitat que, diàriament, vivim.
I és que, la fragilitat que planteja la plataforma propietat de Facebook fa que la part contrària tendeixi a rebatre la inclusió de qualsevol conversa procedent de missatgera: “Aquests documents són molt fàcilment alterables, pel que l’habitual serà que la contrapart els impugni”. Així, i si volem que l’esforç invertit en fer-nos amb elles dels seus fruits i no caigui, per contra, en sac trencat: “La part que els aporta haurà d’acreditar la seva autenticitat i integritat doncs, en cas contrari, el jutge els valorarà d’acord amb la regla de la crítica sana”. Això significa que, tot i ser documentats i considerats admissibles, l’últim a decidir serà el jutge que, sota una bona argumentació, pot decidir al contrari.
Així, aquests missatges de Whatsapp solen servir més com a indicis units a altres proves que com una prova en si mateixa. I és que, com comentem prèviament, hi ha una línia molt fina entre la prova de la seva veracitat i el seu rebuig. Com bé comenta Pablo Uslé, advocat de l’Àrea de Noves Tecnologies de la mateixa Ontier: “Si s’aconseguís acreditar tal extrem, les converses tindrien ple valor com a prova documental. No obstant això, cal tenir en compte que la contrapart també té la possibilitat de fer el mateix procés i demostrar la seva inautenticitat”. Què passarà si es fa així?: “Si ho aconsegueix, les converses no tindran cap eficàcia probatòria”.
de Prnoticias / El Butlletí de l’AMIC