Foto: El Punt Avui
Entre l’any 2008 i el 2012 la inversió dels anunciants en els mitjans de comunicació catalans ha caigut un 54%, passant de 597 milions a 323 milions. La caiguda del 18% de l’any 2012 se suma a una tendència sostinguda de pèrdua d’inversió, segons es desprèn de l’estudi anual sobre la inversió publicitària que publica l’Associació Empresarial de Publicitat i que es va presentar dimecres al Palau Robert, de Barcelona, en un acte presidit director general de Difusió de la Generalitat, Ignasi Genovès i pel president de l’entitat, Àngel Abancéns. L’estudi ha estat realitzat per Arce Media i Mediahotline, el director general de la qual, Enric Yarza, va fer l’exposició i va mantenir un ampli col·loqui amb els assistents.
A més, aquest any també Internet deixa de ser l’excepció amb una caiguda sense precedents del volum d’inversió, d’un lleu 0,4%. En la comparació de la inversió publicitària anual acumulada per territoris, Catalunya ostenta el 20% del total estatal, una xifra que està per sobre de la seva aportació al PIB, el seu consum privat i el volum de població.
Durant l’any 2012 el mercat publicitari català va tornar a caure, en concret un -16,6%, Des del començament de la crisis econòmica, l’any 2008, el mercat publicitari de casa nostre ha perdut 690,4 mill € que representa un -44%. També ha caigut el parc del nombre d’anunciants, en cinc anys s’han perdut al voltant de 1.500 anunciants. En el darrer any 2012 el parc ha caigut un 4,2%, i la mitjana d’inversió per anunciant ha caigut un 14,3%. Cal destacar, però, la inversió publicitària dels anunciants amb seu a Catalunya cau menys que la mitjana estatal (-18,4%)
La participació en la inversió publicitària dels anunciants amb seu a Catalunya es troba al voltant del 23%, en els darrers anys ha augmentat la seva participació en 2,7 punts. I una altra dada a tenir en compte, el 86% de la inversió publicitària dels anunciants amb seu a Catalunya es realitza en suports publicitaris de fora de Catalunya, i la inversió publicitària que arriba a Catalunya des de la resta de l’Estat representa el 20,6% del total; aquesta participació s’està incrementant lleugerament en els últims cinc anys. La inversió publicitària que arriba a Catalunya és sensiblement superior a la mitjana de la població, al pes del PIB i del consum a la llar.
Una altre qüestió a tenir en compte és que les diferents administracions públiques del conjunt de l’estat espanyol han reduït la inversió publicitària per cinquè any consecutiu, essent les administracions autonòmiques les que han reduït la major part de la inversió publicitària. Les diferents administracions públiques catalanes han reduït la inversió publicitària un -15,2% en el darrer any. En el conjunt dels darrers quatre anys s’ha reduït més de un -68%, una barbaritat!. La Generalitat de Catalunya representa el 42,5% de la inversió del conjunt d’administracions públiques del Catalunya i l’any 2012 va reduir la inversió publicitària un 22%., el que significa més del 70 per cent de reducció des de l’inici de la crisi, el 2007. Una altra barbaritat!
Oferta de mitjans a Catalunya
Més de 40 canals de televisió entre televisió autonòmica pública i privada, televisions locals d’interès publicitari i desconnexions regionals de televisions estatals
Més de 180 diaris entre pagament, gratuïts, informació general, esportius, comarcals de proximitat i edicions de diaris estatals
Més de 140 revistes, moltes d’elles editades en català, de diferents periodicitats
Més de 80 cadenes i emissores de ràdio
A més de publicitat exterior, cinema, Internet …
Per Estanis Alcover i Martí – Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí ACPG