En l’última quinzena de desembre de 2016, els grups de R + D Mediaflows i GIPEyOP (Grup de Recerca en Processos Electorals i Opinió Pública) han portat a terme una enquesta en línia centrada en determinar la percepció pública (influència, credibilitat, i decantació ideològica) dels espanyols sobre els principals mitjans de comunicació impresos, audiovisuals i digitals, així com al voltant d’un llistat de comunicadors de particular rellevància. Es van recopilar 5.414 enquestes vàlides. En l’Informe poden consultar-se els principals resultats de l’enquesta, així com la metodologia de recollida i anàlisi.
L’enquesta posa de manifest que El Confidencial (5,3) i Onda Cero (5), a nivell espanyol, i Valencia Plaza (5,3) i Levante-EMV (5,1), al País Valencià, són els mitjans que compten amb major credibilitat entre els 5.414 participants en el sondeig realitzat entre el 14 de desembre i el 4 de gener. Antena 3 (4,6), entre les televisions, i El Mundo (4,6), a la premsa tradicional, encapçalen els primers llocs del rànquing, que entre els nadius digitals lideren eldiario.es (4,8) i Infolibre (4,8).
El periodista Iñaki Gabilondo se situa no solament com el comunicador considerat més influent políticament sinó també com el que desperta més credibilitat, segons l’agregat de les tres primeres respostes individuals ponderades de l’enquesta. El segueixen en percepció d’influència política el presentador de Salvados, Jordi Évole, i el d’Herrera a Cope, Carlos Herrera. Aquest últim és també el segon que aconsegueix més credibilitat, seguit del conductor de Más de Uno (Onda Cero), Carlos Alsina.
L’enquesta de GIPEyOP i Mediaflows revela que La Sexta és el primer mitjà utilitzat per informar-se sobre política, seguit d’El Mundo i la cadena SER. La valoració de la influència política situa al capdavant a la cadena SER, seguida d’El País (el quart mitjà utilitzat per informar-se de política) i La Sexta.
La percepció de la ideologia dels mitjans mostra que Canal 13 TV (8,7) és, en una escala de 0 a 10 -en què 0 representa extrema esquerra i 10 extrema dreta- el mitjà considerat com més escorat cap a posicions conservadores, seguit del diari La Razón (8,2), Libertad Digital (8,1) o la Cadena Cope (8). A l’extrem contrari se situarien Público (2,3), La Sexta (2,9) o eldiario.es (3). Les posicions més centrades, segons els participants en el sondeig, corresponen a Telecinco (5,2) o El Confidencial, mentre que, entre els mitjans valencians, la percepció ideològica oscil·la entre la forquilla que dibuixen Levante EMV (4,1) i Las Provincias (7).
Pel que fa als periodistes, la percepció de la ubicació ideològica situa en una posició més neutra a Carlos Alsina (5,2), Vicente Vallés (5,2) o Susanna Griso (5,5). Els participants en l’enquesta perceben en les posicions més a l’esquerra a El Gran Wyoming (1,9), Ignacio Escolar (2,3) i Jordi Évole (2,4). Entre els comunicadors que es singularitzen per les seves posicions més conservadores destaquen, segons les respostes del sondeig, Eduardo Inda (8,1), Francisco Marhuenda (8,3) o Federico Jiménez Losantos (8,7).
L’enquesta també revela que si les eleccions s’haguessin celebrat entre el passat 14 de desembre i el 4 de gener, el Partit Popular hauria incrementat un 1,6% els resultats obtinguts en els comicis del 26J, amb el 34,9% dels vots. El sondeig, en què han participat 5.414 persones, mostra que la tendència del PP contrasta amb la del PSOE, que perd gairebé tres punts percentuals (del 22,8% al 19.9%) i amb la de Units Podem, que registra un 20, 6% de suports, set dècimes menys que en les generals de 2016. Per la seva banda, Ciutadans aconsegueix estabilitzar el vot, incrementant una dècima l’estimació (13,3%) sobre els resultats electorals del passat juny. Recordem que l’estudi està fet al País Valencià.
Per Mediaflows / El Butlletí de l’AMIC