10/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Els periodistes reclamen els seus drets d’autor


El Fòrum d’Organitzacions de Periodistes (FOP) ha demanat que, en la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, es reconegui als periodistes com els “únics” autors del que es publica en els mitjans escrits, tal com ha assenyalat expressament la Comissió Europea. A més, ha lamentat que el Consell de Ministres hagi donat el vistiplau a un avantprojecte de llei en què no fa referència ni es reconeix expressament i clarament aquest dret dels professionals de la Informació, sense haver consultat a cap sindicat ni col·legi professional que representi els informadors ni de forma individual ni a través del FOP.

El FOP considera “imprescindible” que el Govern de l’Estat, abans d’enviar al Parlament un projecte de reforma de la LPI per a la seva tramitació, convoqui a aquesta organització i altres representatives per conèixer l’opinió dels periodistes que estan “directament afectats, perquè els seus drets com autors no poden oblidar-se”.

La Comissió Europea, en el seu informe de maig de 2011 sobre el mercat únic europeu de la propietat intel·lectual, va reconèixer amb “rotunditat” que els periodistes són autors dels treballs que es publiquen als mitjans escrits, radiofònics o audiovisuals, de manera que els Governs han de protegir els seus drets d’autor, tant morals com materials.

Estem d’acord que la futura llei ha de reconèixer el dret que tenen les empreses editores a percebre una compensació, per ser les propietàries de les plataformes de distribució de la informació. Però atribuir aquesta compensació en exclusiva a les empreses suposaria una expropiació dels drets dels periodistes que de forma individual o col·lectiva han estat autors de notícies, cròniques o reportatges”, assenyala el FOP.

En aquest sentit, assenyala que “el fet que en publicacions periòdiques escrites i en mitjans audiovisuals hi hagi obres d’autor individual juntament amb obres col·lectives no justifca en cap cas l’apropiació dels drets d’autoria per part de les empreses”. 

(foto Clases de Periodismo)

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...