El sector d’Entreteniment i Mitjans és cada dia més divers, complex i obert, de manera que el repte per a les companyies és identificar amb agilitat les oportunitats que ofereix un món accelerat on la digitalització ha canviat les regles del joc. Segons l’estudi Entertainment and Media Outlook, elaborat per PwC, el camp que experimentarà una pujada més forta en tot el món al llarg dels propers cinc anys serà el de la Publicitat a Internet, amb un augment del 11,1%, superant al d’Acceso a Internet, que arribarà al 6,8%.
En el pol oposat, l’edició de revistes i diaris experimentarà el descens més pronunciat. No obstant això, cal destacar que en aquest cas també hi ha diferències entre els diferents mercats i mentre a Amèrica del Nord els ingressos de la Premsa cauran un 3,1%, a l’Índia augmentaran un 2,7%. En aquest escenari tan divers, els patrons de consum seguiran canviant. Els ingressos del sector estan migrant des dels negocis relacionats amb l’edició de publicacions en paper als serveis de vídeo i internet, especialment a les plataformes de vídeo over the top (OTT) i a les companyies relacionades amb la gestió de dades.
Segons l’estudi de PwC, els ingressos del sector de la Premsa a Espanya continuaran amb una evolució negativa, ja que en els propers cinc anys patirà caigudes fins a acumular un taxa negativa del 2,4% (CAGR), en passar d’un volum de 1.645 milions d’euros en 2104 als 1.457 que obtindrà en 2019. L’esforç dels grups editorials per digitalitzar els seus productes i continguts es veurà recompensat amb un augment del 11% (CAGRE) en els ingressos per publicitat digital en aquest període -sumarán 281 milions d’euros en 2019-, però aquesta font de ingressos encara està lluny del volum de negoci de la publicitat impresa, que continuarà amb la pèrdua de facturació continuada fins a acumular una caiguda del -4% (CAGRE) entre 2014 i 2019, quan arribarà a la xifra de 501 milions d’euros.
La circulació tindrà una tendència similar a la publicitat. mentre l’augment d’ingressos en circulació digital tindrà una taxa anual composta del 16% en el període 2014-2019, any en el que arribarà als 30 milions d’euros, la circulació en paper, amb un volum molt superior, patirà una caiguda del -5% (CAGRE) en passar de 853 milions d’euros a 645 en aquest període.
La Premsa no ha acabat el seu procés d’aterratge a la nova realitat digital.
El consum d’informació en paper cau a ritmes accelerats i la publicitat es retira d’un suport que es veu abandonat pels lectors. Després de perdre una part important de la seva difusió, el futur dels editors de premsa per als propers anys passa per alinear els seus continguts als interessos de l’usuari i adaptar-se als seus nous hàbits, oferir-los en tot tipus de plataformes i, també, per crear nous models de captació d’ingressos que possibilitin un augment dels ingressos mitjançant una venda segmentada basada en la informació d’usuari. Hauran oferir els seus productes en formats responsive que satisfacin les necessitats d’impacte i rellevància que requereixen els anunciants i hauran de fer front al desenvolupament dels adblockers, funcionalitats que permetran elegir el usuari si vol consumir el contingut digital sense anuncis i que poden suposar una seriosa amenaça per als comptes de resultats dels grans grups editorials.
Capçaleres locals.- Les capçaleres regionals i locals tenen una realitat diferent. Seguiran tenint un comportament positiu en els pròxims anys a causa de la seva sòlida implantació, al reconeixement de les seves marques i a la singularitat dels seus continguts.
En els propers anys veurem iniciatives orientades a la monetització del consum digital de notícies en dos àmbits: d’una banda, mitjans locals que rendibilitzen el caràcter més exclusiu de les notícies properes en la mesura que aquestes no es troben en altres mitjans i, de l’altra, per l’aparició de noves capçaleres en línia, natives digitals, orientades a monetitzar la informació digital.
Per Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí de l’AMIC
L’arrelament del periodisme local hi garanteix bons resultats! (http://www.telecomunicacionesyperiodismo.com/2015/04/periodismo-digital-en-clave-local-el.html)