Les tres associacions de publicacions en català, l’APPEC, de revistes, l’ACPC, que agrupa la premsa comarcal, i l’AMIC, la de la premsa gratuïta i els mitjans digitals, van celebrar dimecres al vespre, conjuntament, per primer cop, la trobada anual de la Nit de la Premsa i les Revistes per fer entrega dels guardons anuals als millors editors i publicacions. Entre els premiats destaca Cavall Fort com a millor empresa editora “pel seu caràcter innovador en la captació de nous lectors”.
Quant a les millors publicacions de l’any, es va reconèixer com a millor revista Vallesos, “per la recuperació de la memòria històrica i el patrimoni en una simbiosi de rigor en els continguts idisseny”. Com a millor publicació comarcal es va premiar Som Garrigues (de Les Borges Blanques), ja que s’ha “convertit en un mitjà indispensable en la vida econòmica i social de les Garrigues”. L’agenda de Barcelona Butxaca va ser premiada perquè és “una aposta de proximitat gratuïta i innovadora”, i Auriga perquè és un “referent en l’àmbit científic del món clàssic” i “lloc de trobada digital de la seva tasca divulgadora”.
També es va guardonar el portal web Viaempresa.cat, que compleix el seu primer any de vida convertit ja en un referent del mon de l’emprenedoria i l’empresa, i el reportatge Els negats de l’Estany de 1913, publicat a la Revista de Banyoles, “per l’anàlisi d’uns fets que van fer que la ciutat visqués d’esquena a l’estany durant cinquanta anys”. Les tres organitzacions van concedir el premi especial de la Nit a Mònica Terribas i Jordi Basté, els presentadors dels dos principals programes radiofònics catalans, per “la seva tasca de construcció nacional de l’espai català de comunicació, que suma entre tots dos més d’un milió d’oients”.
La unió de les tres associacions
La Nit de la Premsa i les Revistes en Català va servir per solemnitzar la creació de la Federació d’Associacions d’Editors, que unirà l’APPEC (Associació de Publicacions Periòdiques en Català), l’ACPC (Associació Catalana de la Premsa Comarcal) i l’AMIC (Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació). El naixement de l’entitat s’oficialitzarà al juny però ja fa setmanes que les tres associacions treballen juntes.
El procés que porta cap a la federació ha estat llarg i amb serrells difícils de superar. Ja al 2006, Estanis Alcover i Martí, anunciava, en el seu discurs-programa com a nou president de Premsa Comarcal, la necessitat que les associacions catalanes de premsa local, comarcal i temàtica havien de treballar plegades i convertir-se en lobby en determinats casos. El 2011, a Les Borges Blanques, els presidents de totes les associacions de premsa dels Països Catalans, junts dalt de l’escenari, presentaven el manifest que havia de conduir cap a la seva federació. De moment, es federen les associacions del Principat; entre les tres sumen prop de 500 mitjans
Ahir, doncs, dimecres va ser un dia de joia. Vençudes bona part de les dificultats es va anunciar la seva presentació oficial, extraordinàriament aplaudida per el públic, que omplia de gom a gom el Convent dels Àngels, de Barcelona. El primer fruit de la col·laboració de les tres associacions va ser el naixement, l’11 d’abril, d’iQuiosc, un portal que permet consultar ja més de dues-centes publicacions en català.
L’objectiu de la Federació serà “donar visibilitat” als mitjans en català i reforçar “el seu paper com a estructura fonamental de dinamització, difusió i normalització de la llengua i la cultura” i actuar com a patronal del sector. La vetllada va estar presidida per la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, i el secretari de Comunicació del Govern, Josep Martí i Blanch. La consellera Rigau va tancar l’acte destacant la funció de relat i conservació “dels fets” que al llarg dels anys han desenvolupat les capçaleres catalanes: “La premsa comarcal i les revistes permeten fer aquest teixit, i si Catalunya ha pogut mantenir el seu llegat cultural i la seva història és perquè a cada poble, a cada comarca, hi ha qui sap teixir la nostra memòria i els nostres fets”. La consellera va destacar també que moltes d’aquestes capçaleres tenen el mèrit d’haver contribuït a mantenir viu el català.- Àmbit d’Estratègia i Comunicació