“La relació entre periodistes i els que tenen el poder és antagònica”, ha declarat Glenn Greenwald en el marc del Global Media Forum, a Bonn.
Conegut per la revelació de la informació aportada per el aleshores consultor de l’Agència Nacional de Seguretat nord-americà (NSA) Edward Snowden, el periodista de The Guardian, Glenn Greenwald, va participar amb un missatge de vídeo al Global Media Forum, conferència de mitjans organitzada per Deutsche Welle i celebrada aquest any al voltant del tema: “De la informació a la participació – Reptes per als mitjans”.
En el seu missatge, Greenwald va destacar que la tasca dels periodistes és fer investigació i control per posar límits als que exerceixen el poder. “Les dues parts persegueixen objectius diferents des de diferents perspectives”, apuntava el periodista. Especialment, el confident de Snowden es va referir a l’estreta relació entre mitjans i Govern als EUA, més intensa arran dels atemptats de l’11-S i present en tot l’àmbit occidental.
La premsa lliure en perill
Per a l’expert, fins ara no s’havia considerat el perill que la vigilància estatal podria suposar per a la premsa lliure. “Però quan un Govern recopila enormes candidats de metadades -trucades i correus electrònics- i sap qui es comunica amb qui, per als informants és molt difícil creure que no els descobriran quan es contacten amb periodistes. És el que ha posat en perill a la premsa lliure”, va declarar Greenwald.
Les revelacions van despertar un important debat a nivell mundial entorn del periodisme, sobre l’esfera privada, la democràcia i la forma d’entendre la professió en el futur. En aquest sentit, Greenwald ha advertit grans “reformes” per als professionals de la comunicació, com la necessitat d’aprendre tecnologies i usar-les per protegir la confidencialitat de les fonts. No obstant això, malgrat que es va mostrar convençut de poder recuperar la confiança en el periodisme i la investigació, va concloure en el seu missatge que “la vigilància dels estats ens acompanyarà durant molt temps”.
Resum del web Dw.de / El Butlletí de l’AMIC