Un estudi recent conclou que potser estiguem tots equivocats sobre el paper d’Internet en el declivi dels diaris i la premsa impresa en general. Segons una investigació de l’Escola de Negocis Booth. de la Universitat de Chicago. a càrrec del professor Matthew Gentzkow, els supòsits sobre els periòdics es basen en tres premisses falses.
En el seu nou article, “Trading Dollars for Dollars: The Price of Attention Online and Offline,” que va ser publicat en la American Economic Review, Gentzkow s’observa que la primera fal·làcia és que els ingressos per publicitat en línia són naturalment més baixos que els ingressos per publicitat impresa, de manera que els mitjans de comunicació tradicionals es veuen obligats a adoptar un model de negoci menys rendible que no pot suportar el pagament de reporters reals. La segona és que Internet ha fet que el mercat de la publicitat sigui més competitiu, el que ha provocat una baixada dels preus i, per tant, dels ingressos. El tercer concepte erroni és que Internet és responsable de la desaparició de la indústria dels periòdics i diaris
“Aquesta percepció que és més barat comprar anuncis en línia parteix de que les persones posen preu a les coses en unitats que no són comparables entre si, es comparen peres amb pomes”, diu Gentzkow. Les tarifes de la publicitat en línia, en general, es discuteixen en termes de “nombre de visitants únics mensuals” que rep l’anunci, mentre que les tarifes dels diaris es determinen sobre la base de la tirada.
Diversos estudis ja han demostrat que la gent passa més de temps llegint diaris o revistes que el visitant mitjà mensual en línia, de manera que considerar aquestes tarifes com anàlogues és incorrecte. En comparar la quantitat de temps que les persones realment veuen un anunci, Gentzkow troba que el preu de l’atenció per a consumidors similars és en realitat més gran en línia. El 2008, calcula que els diaris nord-americans van guanyar 2,78 $ per hora d’atenció a la premsa, i 3,79 $ per hora d’atenció en línia. Per al 2012, el preu de l’atenció a la premsa s’havia reduït a 1,57 $, mentre que el preu per a l’atenció en línia havia augmentat a 4,24 $.
Gentzkow també assenyala que la popularitat dels diaris ja havia disminuït considerablement entre 1980 i 1995, molt abans de l’era d’Internet, i s’ha reduït aproximadament al mateix ritme des de llavors. “La gent no ha deixat de llegir els diaris a causa de Internet”, assenyala Gentzkow.
de Canal Marketing / El Butlletí de l’AMIC