Ja es pot comprar l’Anuari de la Comunicació 2014. Aquest any, per primera vegada, el document té caràcter internacional i presenta, de forma àmplia, les tendències de la comunicació corporativa en els cinc continents. A través de reportatges, entrevistes, testimonis, casos pràctics, estudis i articles d’opinió coneixem, a grans trets, l’estat i l’evolució d’un sector que està actualitzant de forma permanent.
Amb l’organització del World Public Relations Fòrum en ment, l’Anuari de la Comunicació editat per l’associació Dircom ha revelat les tendències de la comunicació corporativa en els cinc continents i els reptes de la professió. De la mà de Sebastián Cebrián, director de Dircom, s’han repassat els principals reptes als quals s’enfronta el món en matèria de comunicació; una de les funcions directives qmás afectades pel nou entorn social, econòmic i tecnològic. En termes generals, l’informe assenyala que la comunicació corporativa és un sector que, en termes generals, creix i es professionalitza a nivell mundial, integrant noves disciplines i compartint espais amb la resta de direccions executives de referència. Cebrián ha assenyalat que és ara quan la professió té l’oportunitat de ser protagonista del canvi de cadascuna de les organitzacions al llarg i ample del món, en tots els continents.
En el cas concret d’Àfrica, les oportunitats de futur en l’àmbit de la comunicació van a incrementar-se en la mateixa línia que les necessitats comunicatives. Per la seva banda, Àsia ja destaca com un espai d’oportunitats per al sector de la comunicació. La indústria de les relacions públiques a la Xina té una taxa de creixement anual del 30%. En el cas d’Oceania, els responsables de comunicació a Austràlia i Nova Zelanda s’enfronten al repte d’adaptar-se a les noves necessitats de les empreses i els ciutadans.
Pel que fa a Amèrica del Nord, Estats Units i Canadà s’acosten, segons Cebrián, al paradigma de la comunicació; si bé l’àmbit digital és el gran repte i la comunicació política segueix sent el millor exemple de com influir en l’opinió pública i d’alinear els seus objectius amb l’estratègia de negoci de l’empresa.
A l’Amèrica Llatina, la comunicació corporativa viu un període d’expansió i creixement. No es pot comparar el que passa a uns països amb altres, ja que la realitat política, social i econòmica de cadascuna de les nacions és molt variada, però des de fa uns anys, cada vegada més empreses i institucions veuen en la comunicació corporativa un factor estratègic.
En el cas d’Europa, la comunicació ha evolucionat i incrementat la seva importància en les empreses i progressivament ha passat d’un àmbit tècnic a adquirir un major caràcter estratègic. Gràcies a això, i malgrat la crisi, els departaments de comunicació han suportat millor la crisi. A Espanya, concretament, el 60% dels dircom són coordinen la comunicació interna, el 40% la RSC i el 60% la comunicació online.
Unint aspectes comuns a tots els països, Anne Gregory, presidenta de la Global Alliance, ha matisat la importància, d’ara endavant, que les empreses no només s’obrin als seus stakeholders, sinó a la resta de la societat i a les seves necessitats; al cap i a la fi, “el públic exigeix cada vegada informació més personalitzada” i perquè aquestes comunicacions siguin efectives, no queda cap altra remei que la comunicació formi part del cor dels líders de les organitzacions.
Per finalitzar l’acte, Anne Gregory va destacar alguns dels principals problemes de la comunicació, la bretxa digital i la transparència.
Tretze presidents d’associacions de comunicació internacionals i més de 45 firmes d’experts analitzen a l’anuari el perfil del director de comunicació global. Com a novetat, el Directori de l’Anuari Dircom està disponible exclusivament en app per smartphone i tablet, al preu de 11,90 € (cat@dircom.org). Es tracta de la guia més completa del món de responsables de comunicació a Espanya, amb més de 3.500 contactes.
Per Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí de l’AMIC