La Diputació de Barcelona ha obert la licitació del contracte de compra d’espais publicitaris per a les seves campanyes institucionals. Per a això, aquest organisme públic ha triat la modalitat d’acord marc per a la contractació d’anuncis, com ja ho va fer la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Mitjançant aquest sistema, la Diputació de Barcelona elegirà un pool tancat d’agències de mitjans, que posteriorment lluitaran per gestionar cada campanya publicitària mitjançant contractes derivats.
L’acord marc està dividit en dos lots: el primer d’ells correspon a les accions multimèdia (suport imprès, ràdio, televisió i medi exterior) i el segon, a les campanyes digitals. L’organisme públic seleccionarà un màxim de cinc agències per a cada un dels lots. En total, la Diputació de Barcelona té previst invertir en la compra de mitjans 3,6 milions d’euros per als dos pròxims anys (2018 i 2019), que serà el doble si el contracte es prorroga per a un segon període biennal (fins 2021).
D’aquesta xifra, la majoria anirà a parar als mitjans impresos, que rebran un total de 1,7 milions d’euros, és a dir, gairebé la meitat del pressupost total. Els mitjans digitals, per la seva banda, ingressaran 1,2 milions. A gran distància hi haurà la ràdio, amb 280.000 euros, la televisió, amb 266.000 euros; i el mitjà exterior, amb 180.000 euros.
Per presentar les ofertes, les agències de mitjans compten, per exemple, amb un descompte mínim del 30% per a l’edició impresa de La Vanguardia i un CPM de 8 euros per a un megabanner en la seva edició digital.
L’Ajuntament de BCN avalua ofertes
Al mateix temps que es comença a tramitar aquest contracte, l’Ajuntament de Barcelona es troba avaluant les ofertes rebudes per al seu acord marc publicitari. Aquest compte és molt més gran, ja que està valorat en 20 milions d’euros. Fins ara, feien aquesta gestió les agències Zenith Media, Carat i Focus Media.
Com en el cas de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de la capital catalana primarà en inversió la premsa diària (4 milions d’euros), per sobre de la digital (3,1 milions). En el cas de la Generalitat de Catalunya, les agències adjudicatàries de l’acord marc són Havas Media, Arena Media, Carat, Focus Media, Proximia Havas, Netthink i la UTE formada per Kardumen i NothingAD. Empreses que es van fer en el 2015 amb un contracte valorat en 36 milions d’euros.
Font: Dircomfidencial i AEC / El Butlletí de l’AMIC