El preàmbul diu el següent: “La responsabilitat del periodista envers el públic té prioritat sobre qualsevol altra responsabilitat, en particular envers els seus ocupadors i les autoritats públiques”. Recorda que el periodisme és una “professió” que “requereix de temps, recursos i mitjans per al seu exercici”. Altres disposicions importants es refereixen al respecte de la veritat, els conflictes d’interessos, la protecció de les fonts i la discriminació.
Redactat per un grup de treball de 16 persones, entre els quals es trobaven membres de la direcció de la FIP, representants regionals i experts en ètica professional, el document va ser validat en la reunió del Comitè Executiu de la FIP a Ramallah, Palestina, al novembre de 2018. Posteriorment va ser enviat als 187 afiliats de la FIP perquè fessin els seus comentaris i aportacions abans que el Congrés de la FIP aprovés la versió definitiva.
Aquest nou document recull les obligacions professionals establertes el 1954, però també inclou els drets dels i les periodistes, en un món en el qual s’està abusant de la professió. A partir d’ara, tots els periodistes de tot el món podran identificar-se amb la Carta Global d’Ètica de la FIP i utilitzar-la per defensar-se dels ocupadors sense escrúpols”. Fes clic aquí per descarregar el document.
Per Mediàtic /Àmbit d’Estratègia – Infografia: FIP