06/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

La meitat de les notícies sobre salut mental a la premsa catalana són estigmatitzants

L’Observatori de Mitjans i Salut Mental ha presentat dos informes que analitzen com han tractat els diaris catalans les informacions relacionades amb la salut mental, els quals han detectat que gairebé la meitat de les notícies sobre el tema han estat estigmatitzants. En concret, en l’informe de 2014 (Mites i estereotips sobre salut mental), l’índex d’estigma és del 5,19 sobre 10, amb un 51% de notícies negatives, un 39% de neutres, i el 10% de positives). Per la seva part, el de 2015 (Salut mental i violència), l’índex és del 4,33, amb un 47% de notícies negatives, un 47% de neutres, i el 7% de positives.

Els estudis conclouen que, quan la salut mental és el tema principal de la notícia, el tractament és acurat en la gran majoria dels casos. En canvi, quan hi apareix de forma indirecta molt sovint es recorre a trastorns de salut mental per explicar fets violents difícils d’entendre. Els autors apunten que amb aquesta pràctica “es contribueix a convertir la salut mental en un calaix de sastre on hi va a parar qualsevol comportament inacceptable o tot allò que ens és molt difícil de comprendre en termes ètics , morals o fins i tot ideològics”.

L’Observatori també assenyala que els criteris que han contribuït més a transmetre l’estigma han estat el mal ús dels termes que defineixen trastorns mentals i la relació causal dels fets violents amb salut mental. Sobre aquest últim, afirma que “ha deixat una petjada que serà molt difícil d’esborrar”.

L’Observatori de Mitjans i Salut Mental considera que els resultats “demostren que els professionals de la comunicació, malgrat mostren preocupació per la salut mental i reconeixen que és un tema cabdal, han de continuar guanyant consciència i sensibilitat al respecte”.

Els informes han analitzat més de 2.000 notícies dels cinc principals diaris a Catalunya (La Vanguardia, El Periódico, El País, El Punt Avui i l’Ara. Són els primers que presenta aquest observatori impulsat per Grup de Periodistes Ramon Barnils i Obertament (aliança catalana de lluita contra l’estigma en salut mental) per analitzar el tractament mediàtic de la salut mental.

2014: la sorpresa de ‘Cultura’

Entre les dades més rellevants de l’informe de 2014, hi ha que la secció de Cultura va ser l’apartat dels diaris que més va fer servir llenguatge estigmatitzant. En alguns titulars i continguts hi van aparèixer jocs de paraules, metàfores o altres recursos sobre terminologia psiquiàtrica per adjectivar situacions de caos, desorganització, extravagància, impredictibilitat, desconfiança o altres atribucions negatives segons conclou l’Observatori.

Els autors també destaquen que, especialment a les seccions de Cultura, Opinió i Internacional, s’usen paraules com psicosi o esquizofrènia amb un ús metafòric i moltes vegades amb un “component pejoratiu important”. Aquestes tres seccions són, de fet, les que més abusen d’aquest “ús incorrecte” del llenguatge, apunten.

D’altra banda, el 2014 les imatges que acompanyaven la informació escrita han estat valorades com el segon element que va transmetre més l’estigma als mitjans catalans, ja que un nombre “considerable” presentaven persones amb problemes de salut mental en situacions desesperades, en imatges enfosquides, en túnels o en un racó.

En canvi, les contraportades i Societat són les seccions que ofereixen una visió més positiva sobre la salut mental. Els autors ho argumenten pel fet que han estat els apartats que han tractat en més ocasions la salut mental com a focus de la notícia, han tingut més tendència a aportar una visió acurada i sensible del tema, i és on es dóna més visibilitat als testimonis en primera persona.

2015: marcat per diversos actes violents

L’informe conclou que, l’any passat, els periodistes i articulistes, buscant una explicació als fets violents que van ocórrer, van caure en la mala praxi de relacionar-los amb problemes de salut mental “de manera gratuïta i estigmatitzadora, sovint per desconeixement i/o manca d’altres recursos”.

Aquí, la secció d’Internacional ha estat la que més ha transmès l’estigma, segons l’Observatori, ja que s’ha encarregat d’explicar els actes terroristes perpetrats a Europa, les massacres amb armes de foc que s’han produït quasi diàriament als Estats Units o l’accident de l’avió de Germanwings. En moltes ocasions s’ha definit els autors d’aquests fets com a malalts mentals, s’han utilitzat paraules com psicosi o esquizofrènia per definir situacions de caos, desconcert i alarma social, o s’han citat fonts estigmatitzants sense contrastar-les amb especialistes.

Els autors afegeixen que la secció d’Opinió també ha contribuït a transmetre l’estigma en més de la meitat dels articles que feien referència a la salut mental, sobretot perquè s’utilitzaven termes psiquiàtrics de manera “pejorativa”.

La ràdio, millor que la televisió

L’informe de 2015 inclou uma anàlisi de 200 peces audiovisuals que conclou que la ràdio és el mitjà que concedeix una proporció més elevada de continguts positius. No només perquè se n’ha parlat com a tema principal en la majoria dels casos (el 84%), sinó perquè els continguts han estat valorats majoritàriament com a positius.

En canvi, en la televisió, el 62% de contingut ha estat estigmatitzant quan la salut mental és tractada de forma indirecta. El treball indica que aquest percentatge prové sobretot del gènere opinió (tertúlies televisives i declaracions). Pel que fa les entrevistes, el 67% de contingut es considera positiu.

L’Obervatori de Salut Mental

L’Observatori de Salut Mental Comunitària de Catalunya (OSAMCAT) és un òrgan de recerca, formació i assessorament en el camp de la salut mental, nascut a partir d’una iniciativa de la Corporació Sanitària Parc Taulí i de la Fundació Parc Taulí de Sabadell. Actualment està constituït per diverses institucions del món universitari, de la recerca i de l’acció social.

Els Trastorns Mentals (TM) són causa de patiment i incapacitat en la població alhora que representen una important càrrega social i econòmica per a les persones que els pateixen, les seves famílies i la societat. L’OMS ressalta la importància de la prevalença dels TM en la població i preveu que un de cada quatre habitants del planeta patirà alguna forma de trastorn mental o neurològic al llarg de la seva vida.

D’Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí de l’AMIC

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

La premsa de proximitat: un milió i quart de lectors. Tot un caramel publicitari

27/05/2020

27/05/2020

A finals d’any es van saber les dades d’audiència dels mitjans impresos associats a l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació...

Un tribunal australià manté que els mitjans locals són responsables dels comentaris que s’aboquen a les seves pàgines de Facebook

05/06/2020

05/06/2020

Com diem aquí, quan vegis la barba del teu veí pelar, posa la teva a remullar. Els editors d’Austràlia s’enfronten...

Els mitjans tradicionals, els grans damnificats per la pandèmia

01/06/2020

01/06/2020

Segons un recent estudi de l’Associació Alemanya d’Anunciants (OWM), que recull Marketing Directo, el 60% de les empreses diu que...

Mitjans independents demanen al Govern d’Espanya que protegeixi la pluralitat i la qualitat informativa

22/05/2020

22/05/2020

Aquest és el comunicat íntegre que, de moment, subscriuen 16 mitjans independents: Davant les notícies que afirmen que el Govern...

Presentat al Parlament de Catalunya el manifest per la qualitat de la democràcia

29/11/2013

29/11/2013

Aquest és un Manifest públic que recull la voluntat per trobar espais de concert imprescindibles entre polítics i societat civil,...

Els bars poden oferir la premsa als clients

29/05/2020

29/05/2020

Com confirma la Delegació de Salut i Famílies del govern andalús, els bars poden seguir oferint sense problemes als seus...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

L’Observatori Europeu contra la desinformació en línia, en marxa

05/06/2020

05/06/2020

Ja està en marxa la iniciativa més ambiciosa de la Comissió Europea per fer front a la desinformació. L’Observatori Europeu...