La mort del Baròmetre de Fundacc ha portar com a conseqüència l’espera minusvalorització de la premsa de proximitat. El Baròmetre de la Comunicació ja va néixer amb el dit a l’ull dels principals editors, acusat de ser una eina al servei d’ERC, que el va gestar. Les dades de l’actual estudi, EGM Baròmetre Catalunya, perjudiquen ostensiblement la premsa de proximitat, com temien els seus editors.
Davant les queixes d’aquests, EGM dóna uns arguments inaudits i irresponsables: Fixeu-vos en els arguments de l’EGM: Tècnics de l’organisme admeten que no s’auditaven totes les capçaleres perquè “són moltes”, o “Tècnics d’aquest organisme van explicar a l’editora dels periòdics Línia que “treure dades de coses tan petites pot portar a què apareguin i desapareguin en cada onada”. Increïble. i anar fent…
Davant de tot plegat, Grup Comunicació 21 ha estat el primer en donar-se de baixa del control d’EGM Baròmetre Catalunya davant les “discrepàncies irresolubles” en l’auditoria que realitza l’organisme de la xarxa de periòdics Línia, líder a la premsa de proximitat amb més de 500.000 exemplars controlats per l’OJD sumant les seves 21 edicions. Vegeu més informació a: http://comunicacio21.cat/noticies-comunicacio21/110586-la-xarxa-linia-demana-sortir-d-egm-barometre-perque-l-organisme-admet-que-no-pot-auditar-totes-les-capcaleres
Els grans mitjans envers la premsa de proximitat actuen talment com poder dictatorial. Que no badin!, que la sega de la crisi encara continua. Les xifres de lectors va davallant; un mes sí, i el següent també.
El control de la difusió i l’audiència és massa sensible com per deixar-lo en mans de criteris discutibles. Cal posar èmfasi i rigor en aquest aspecte per evitar perjudicar una premsa tan necessària com la de proximitat.