En una investigació, publicada a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), un grup de psicòlegs de la Universitat de Nova Gal·les del Sud, Austràlia, van dur a terme una sèrie de proves amb un grup de voluntaris que havien de dir si un conjunt de punts es movia cap a l’esquerra o la dreta a la pantalla d’un ordinador.
Durant els primers instants d’observació i gràcies a una «trampa» perceptiva, els subjectes no percebien aquest moviment, però sí ho feia el seu cervell de manera inconscient. No obstant això, en una segona fase, s’eliminava el parany, de manera que podien veure el desplaçament dels punts amb ple ús dels seus sentits i facultats.
A partir de l’anàlisi dels resultats i dels temps de reacció, els investigadors van trobar que l’exactitud de les respostes era millor si, durant l’”exercici subliminal”, els punts es movien en la mateixa direcció en què ho feien durant la segona etapa de l’experiment. En altres paraules, la ment dels provadors tenia en compte també la informació acumulada de forma inconscient. D’altra banda, aquesta afectava negativament l’exactitud i el temps de resposta si les adreces de moviment eren diferents.
Els investigadors també van trobar que, en aquest cas, la percepció inconscient no influïa el nivell de confiança que els subjectes assignaven a les seves pròpies decisions, sinó que aquest depenia només del temps durant el qual havien estat observant de forma conscient els punts en moviment. Així, doncs, la neurociència ha pogut confirmar que els missatges subtils de les marques en la publicitat es recorden millor. Es pot ampliar la informació anant a aquest link.
De Investigación & Ciencia / El Butlletí de l’AMIC