La consultora de Comunicació Edelman ha presentat els resultats del seu baròmetre anual, Edelman Trust Barometer 2019, que ha revelat un notable canvi en la confiança de la població mundial durant l’últim any. I no només a nivell global, Espanya es queda amb l’índex de confiança més baix del món, tan sols per davant de Japó i Rússia després de perdre set punts.
En 2019, cal destacar a nivell global la figura de “El meu ocupador”, que aconsegueix índexs de confiança del 75%, xifra molt superior a l’obtinguda per ONGs (57%), empreses (56%), Governs (48%) i Mitjans de Comunicació (47%). A Espanya, la confiança en “El meu ocupador” se situa en 64 punts, per darrere d’altres països europeus com França (66 punts), Irlanda (69 punts), Itàlia (72 punts) o Alemanya (73 punts).
Un 71% dels empleats espanyols creu que els consellers delegats haurien de ser els que liderin el canvi de rumb del país sense esperar al fet que els governs els ho imposin. A més, un 67% considera clau la capacitat de resposta del CEO en moments crítics. En termes globals, els treballadors esperen que els ocupadors del futur s’uneixin a ells per lluitar per temes socials (67%) i, les empreses que ho facin, rebrien major compromís (78%) i fidelitat (74%) dels seus empleats.
D’altra banda, el 79% dels espanyols reconeix consumir notícies i el 43%, a més, publica i comparteix contingut diverses vegades al mes. En aquest context, un 80% dels enquestats a Espanya han mostrat la seva preocupació per la possibilitat que la informació falsa o mentida news s’utilitzi com a arma, amb nivells de desconfiança en les xarxes socials superiors a la mitjana europea (47% vs. 34%). Aquesta por ha alimentat el desig per aconseguir un canvi i disposar d’informació basada en fets, que ha portat a un increment en el consum de mitjans i l’intercanvi i distribució de notícies i informació, que a Espanya ha arribat a aconseguir un 25%. D’aquesta manera, els resultats del baròmetre mostren que els mitjans tradicionals són els que més confiança generen al nostre país (66%), seguit per mitjans propis (65%) i motors de cerca (63%).
Font: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia – Infografia: Edelman) / El Butlletí de l’AMIC