06/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

La premsa comarcal: la premsa de casa

El Punt

La premsa comarcal i local a Catalunya és un tipus de premsa molt específic, que només es dóna a Catalunya, amb capçaleres que fins i tot han arribat als 150 anys de publicació ininterrompuda. La seva principal característica és l’alta identificació amb l’entorn i amb els lectors i en dono fe, com a president de l’associació d’editors de premsa i com a compulsiu i actiu membre d’aquest sector des de que vaig complir 14 anys de vida.
Diaris com El Punt, Segre o Regió 7, bisetmanaris, com El 9 Nou o l’Hora Nova, setmanaris com el 3 de Vuit, Diari de Vilanova, L’Empordà, la Veu de l’Anoia, L’Ebre, Diari de Sant Cugat, o publicacions de menys periodicitat però d’alta difusió com Revista de Badalona, Revista Cambrils o Lo Raier són una petita mostra dels membres de l’associació repartits per tot el Principat.
El nostre país sempre s’ha caracteritzat per tenir una gran riquesa i tradició en premsa que, puntualment i immediata, dóna informació sobre el nostre entorn més proper i eleva a la categoria de notícia allò que, en altres mitjans de comunicació, passa totalment desapercebut.
Tant jo com a president, com la totalitat de la junta de govern de l’associació d’editors, donem suport a qualsevol iniciativa que contribueixi al manteniment d’una premsa comarcal forta i amb expectatives de futur, i per extensió d’uns mitjans escrits en català, que enforteixi aquest mercat per un lector cada vegada més preparat i exigent.
La prevista unió amb altres associacions: Premsa Valenciana i Premsa Forana, amb editors locals, i ACPG, de premsa gratuïta i APPEC, de premsa especialitzada, ha de servir per constituir-se en el lobby de premsa en català, que, amb les polítiques correctes de suport del govern de la nació, hauria de de fer possible¡ consolidar d’una vegada per totes l’espai comunicatiu en català, amb uns mitjans forts i segurs.
La unió de les associacions ha de suposar una millora per a les editores que editen periòdics fets i pensats en català i un revulsiu per a la captació de nous lectors, ja sigui a través de les edicions en paper o de les digitals.
La Premsa Comarcal i Local viu amb molta satisfacció l’apropament de les diferents associacions i la seva propera federació, incrementant la importància de la premsa de les petites i mitjanes empreses en l’àmbit del Països Catalans. La federació permetrà la creació de polítiques de treball comunes i iniciar línees d’acció que facilitin l’actuació dels mitjans en la nostra llengua i poder sortir de dinàmiques que, lluny de potenciar la premsa del país, la releguen a una segona divisió, quan, en un país normalitzat, són necessaris uns mitjans nacionals forts, segurs, econòmicament lliures, de referència territorial i amb els recursos necessaris per plantar cara a allò que és “aliè”.
Tot això només serà possible si es mira el futur amb optimisme i s’opta per una aposta global de comunicació, que supera l’estricte reducte del paper. S’aconseguirà amb la professionalització i la formació permanent.

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...