El periodista francès Serge Marti, de Le Monde, on va ser redactor en cap de la secció d’Economia, en representació de la seva directora, Natalie Nougayrède, va estar a Barcelona per assistir a l’acte commemoratiu del cinquanta aniversari de les declaracions de l’abat Escarré al diari esmentat, celebrat al saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.
En un dinar informal amb periodistes de l’APEC (Associació de Periodistes Europeus de Catalunya) va confessar que la premsa nacional francesa està patint en forma de descens de vendes i de publicitat la crisi actual però que la poderosa premsa regional, molt implantada a les regions i ciutats, està resistint millor.
Moltes de les empreses editores d’aquesta premsa regional han creat publicacions gratuïtes i de proximitat per aprofitar millor el mercat publicitari, de manera que la premsa gratuïta a França, com a casa nostra, té una forta implantació en el territori.
El ràpid traspàs de lectors de la premsa escrita a les publicacions digitals que tan afecta a la premsa de pagament i que amenaça la seva mateixa existència, de moment, deixa entreveure la possibilitat de la permanència de la premsa escrita gratuïta. A casa nostra de tot plegat en diem premsa comarcal i local, també de proximitat, aquella que des de determinats despatxos s’entesten en no valorar-la suficientment, atès que, proporcionalment, és més llegida que no pas la premsa editada a Barcelona i anomenada nacional. En aquest acte hi havia qui deia de quina premsa ens haurem de refiar durant el camí cap a la llibertat. La resposta va ser clara, l’aposta per la independència la fa la premsa de comarques, la que ha ajudat a vertebrar el territori i ha sostingut la llengua i la cultura catalana fora del cap i casal.