06/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

La sobre informació pot repercutir en la quantitat i la qualitat del son

La sobre informació, causant de la ‘síndrome de fatiga informativa’, pot repercutir en la quantitat i la qualitat del son, explica el doctor Eduard Estivill, responsable de la Unitat d’Alteracions del Son de l’Institut Dexeus de Barcelona, qui aclareix que “no importa el tipus d’informació”, tot i que “lógicament, les negatives provoquen més preocupació, o sigui, més augment de la tensió mental”.

D’aquesta forma, Estivill explica el fet que la ‘síndrome de fatiga informativa’ és un “terme descriptiu” amb el qual es denomina l'”efecte negatiu que té la sobreinformació com a font d’estrès per al nostre cervell”. “Lògicament les conseqüències principals és aquest estat de tensió continu que podem patir durant el dia amb la seva repercussió sobre la quantitat i la qualitat del somni”, resumeix.

Aquest expert considera que “les xarxes socials són molt útils però cal saber-les utilitzar”. I, d’aquesta manera, aconsella que, almenys tres hores abans de ficar-se al llit, cal “apagar el mòbil, desconnectar-se de les xarxes socials i no consultar Internet”. “És una actitud positiva que ens pot ajudar a conciliar millor el son. Fàcil de dir i difícil de fer. Però cal fer-ho. No tenim una altra solució. El cervell necessita desconnectar per poder dormir”, argumenta.

En relació a si els mitjans de comunicació poden tenir part de culpa en escollir malament les notícies que ofereixen al públic o al no oferir més casos positius que serveixin com a exemple a la societat, Estivill creu que “els mitjans de comunicació són només una part d’aquesta societat” en la qual ens ha tocat viure. “Tot de pressa, sense pausa, sense temps per a nosaltres, sempre exposats a complir expectatives”, postil·la.

“Els mitjans de comunicació no són els culpables, solament un element més de l’engranatge social. Informar és bàsic, o sigui que no podem qüestionar als mitjans de comunicació. No és tant el tipus de notícies, sinó la sobrecàrrega d’elles, encara que, evidentment, els casos positius sempre proporcionaran un més gran benestar i, sobretot, menys tensió o ansietat”, argumenta l’expert.

de Catalunya Press

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...