Des del departament de Periodisme de la UAB s’organitza pel curs 2013-2014 la sisena edició del Postgrau en Periodisme local, comarcal i social amb l’objectiu de facilitar als i les periodistes i a les persones que treballen en l’àmbit comunicacional local i comarcal, l’accés a estudis que possibilitin una formació permanent en la línia de la renovació professional i acadèmica per adequar-se als nous temps i a les noves necessitats que ens planteja la Societat de la Informació.
El postgrau consta de 4 mòduls i el projecte final de recerca. Els títols d’aquests 4 mòduls a partir dels quals s’organitzen els continguts són els següents:
- Mòdul 1: Polítiques i estratègies dins la comunicació
- Mòdul 2: Les tècniques del periodisme en l’àmbit local i temàtic
- Mòdul 3: La imatge i el grafisme. La comunicació infogràfica i iconogràfica. El fotoperiodisme
- Mòdul 4: La Comunicació local pública
Projecte final de recerca. La temàtica és de lliure elecció segons els interessos professionals, formatius o acadèmics.
En conseqüència s’ha elegit el professorat en funció d’aquests objectius. El curs el dirigeix el doctor Manuel López, professor emèrit, periodista i ex síndic de Premsa Comarcal, i formen part de l’equip de direcció Toni Reig, Marta Corcoy (professors de la UAB) i Jesús Martínez, periodista i editor. Com a professors: Virginia Luzon, Amparo Moreno, Santiago Tejedor, Celestino Manzano, Josep Lluís Micó, Estanis Alcover i Martí, Joan Cal, Josep Alcover, Xavier Ortuño, Karma Peiró, José Manuel Pérez Tornero, Vicens Sanclemente, etc.
Assenyalar que malgrat que aquesta és la sisena edició en realitat és la 13a ja que aquest Postgrau prové de quatre postgraus anteriors auspiciats per Premsa Comarcal/ACPC i iderats pel mateix equip de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB. Ens referim al Postgrau de Comunicació local que es va iniciar l’any 2002 i que se’n van fer cinc edicions; al Postgrau que amb el nom de Periodisme local, comarcal i social, es va iniciar l’any 2004 i també se’n van fer cinc edicions; al Postgrau de Periodisme de revistes, de l’any 2008 que se’n va fer una edició i al Postgrau de Periodisme temàtic i de proximitats que també se’n va fer una edició l’any 2011. Aquesta experiència ha portat a l’equip impulsor a adaptar contínuament els continguts a la realitat social canviant.
La diplomatura ofereix 30 crèdits ECTS i te un preu de 1.400 euros (inferior a les edicions anteriors). Hi ha mitges beques ofertes per l’Associació Catalana de la Premsa Gratuïta i Mitjans Digitals. Els dies dels cursos cauran sempre en divendres i es faran dues visites de treball a centres d’investigació i mitjans d’informació. També es promourà l’estada dels estudiants a MCM per fer determinats estudis. Poseu consultar programa, professorat i més dades a http://www.universcat.eu (web oficial del curs de postgrau)