En una entrevista amb The Guardian, l’editor del diari econòmic Financial Times (FT), Lionel Barber , ha fet un repàs per l’actualitat d’aquesta publicació, marcada per la caiguda en la venda d’exemplars, els rumors sobre que l’empresa editora, Pearson, vol desprendre de la capçalera i els canvis en l’estratègia, que han suposat el acomiadament de 25 periodistes.
Per l’editor del diari Financial, el negoci ha canviat i les primícies ja no es donen en els diaris sinó al web. Per això es proposa que el FT sigui primer un mitjà en línia i després un diari en paper, diu l’executiu en el decurs de l’entrevista amb The Guardian.
L’editor del Financial Times no és precisament un usuari intensiu de les noves tecnologies, tots just es va iniciar al Twitter al començament de 2013. I encara que es declara convençut que el futur serà digital, assegura que el paper encara és important, “segueix sent una font vital d’ingressos per publicitat”. “També és un accessori de moda, un dispositiu de màrqueting. I algunes persones, sens dubte els nostres compradors de més edat, encara volen llegir el diari”, explica l’editor, tot rematant que tot i els canvis en l’estratègia, el que busca és “assegurar-me que el diari sobrevisqui durant bastant de temps”.
Per mantenir el difícil equilibri que requereixl’’actual moment de transició, el Financial Times està construint una base de subscriptors de pagament sòlida, ara uns 600.000, la més gran de la seva història. Mentre, els ingressos per vendes es troben a prop d’atrapar als ingressos publicitaris.
La premsa ha canviat molt durant els 125 anys que el Financial Times porta en funcionament, encara ho fa, però es pot observar un fil conductor, segons assenyala Barber “En aquella portada original hi havia reportatges que assenyalaven la primera fase de la globalització, i Londres estava en el cor de tot això”.
El tema de l’adaptació als nous temps no és pas recent, fa poc va ser confirmat l’acomiadament de 25 periodistes, acció que és part d’un procés de conversió digital, ja que “Hem d’assegurar-nos que estem complint amb la plataforma digital, primer i, en segon lloc, amb el diari”, afirma Barber.
Barber pensa que les primícies ja no es donen en els diaris sinó en la web, per això la seva intenció és que FT funcioni “primer” com una mitjà online i “segon” com un diari en paper.
També obliga la pròpia lògica del mercat, doncs en FT els ingressos per subscripcions digitals superen ja als guanys per venda d’exemplars en paper, que al gener ha caigut un 3,85 per cent respecte a desembre.
Un altre dels canvis és que a partir d’ara hi haurà una única capçalera internacional, que serà la mateixa per a Europa, Àsia i Estats Units.
Barber també admet en l’entrevista que està “avorrit” dels rumors constants sobre la venda del Financial Times per part de Pearson i defensa que tot i aquests canvis en l’estratègia, el paper seguirà sent irrenunciable.
Llegir l’entrevista sencera CLICANT AQUÍ http://www.guardian.co.uk/media/2013/feb/10/financial-times-editor-lionel-barber
Resum d’Ecoteuve i The Guardian – El Butlletí de l’ACPG