S’ha presentat el resum de la segona edició del Llibre Blanc de les Revistes i la Premsa en Català amb les dades conjuntes de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans digitals editats en català que aplega el gruix de les publicacions del país. En un Power Point de 23 pàgines, Media Hotline, l’empresa madrilenya especialista en anàlisis i control per a l’eficàcia publicitària, radiografia l’estat de les 615 empreses editores de premsa, revistes i mitjans digitals de pagament i gratuïts de Catalunya que s’apleguen sota l’aixopluc de la Federació d’Associacions d’Editors de Premsa, Revistes i Mitjans digitals editats en català, entitat que agrupa l’Associació Catalana de Premsa Comarcal (ACPC), l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC). El treball fa una ullada a les 615 editores del país, 334 de les quals treballen en format paper i 281, en digital. El volum de negoci d’aquestes empreses durant el 2015 va ser de 48,8 milions d’euros, una xifra que significa un creixement del 2,4% respecte a l’any anterior. Pel que fa al número de treballadors, el gruix de publicacions de la federació dóna feina a 2.497 persones, xifra que ofereix un 1,5% de augment respecte l’any 2014. Pel que fa a l’impacte, 9 de cada 10 lectors catalans de premsa ho són de publicacions de la federació, els quals representen el 40% dels lectors de premsa i/o revistes de Catalunya. I si es tracta de definir el perfil mitjà d’aquest lector, aquest seria un individu d’entre 25 i 54 anys (al 50% homes i dones), d’estudis mitjans, de nivell econòmic mig-alt i que dedica 25,8 minuts de lectura per publicació.
Format paper.- L’informe, presentat al Palau Robert, de Barcelona, reflecteix que la premsa en paper segueix sent la base del model de negoci, ja que representa un 95% del volum total de diners. Durant el 2015, les publicacions en format paper van tenir un volum de negoci de 46,4 milions d’euros, una xifra que suposa un augment del 1,56% respecte l’any 2014 (45.684.000). El 62,5% d’aquesta quantitat són ingressos publicitaris i el 33,8% per venda i subscripció d’exemplars. Cal remarcar també la fidelització dels lectors de la premsa escrita de proximitat, on el 48,1% de les vendes són per subscripció, el 37,7% per vendes al quiosc, i el 15,8% a través d’altres canals. I pel que fa al volum de distribució, les publicacions gratuïtes van distribuir 27.373.601 de còpies al llarg de l’any 2015; el que significa 1.200.175 exemplars distribuïts per número. I les publicacions de pagament, van difondre 13.194.779 exemplars al llarg de l’any 2015, amb una mitjana de 471.237 exemplars difosos per cada número.
Entorn digital.- En l’entorn digital cal constatar, sempre segons el resum del treball presentat, l’augment significatiu del ingressos, assolint-se la xifra dels 2,4 milions d’euros, la qual augmenta en un 22% la de l’any anterior (1.957.600 euros). Aquest creixement es deu a la conjugació de tres factors: l’adaptació que els editors fan dels continguts al nou model multi format que requereixen les noticies (xarxes socials, tauleta, smartphone, ordinador, etc..); l’actualització continua de continguts que demanda aquest entorn digital, i l’augment en la contractació de personal especialitzat per poder respondre als reptes d’aquest entorn digital.
L’anomenat Llibre Blanc que es va presentar és, en realitat, l’anàlisi i control per a l’eficàcia publicitària de les publicacions de la Federació d’Editors, de cara a posicionar-se davant les centrals de mitjans i agències de publicitat.