Des de 2004 l’empresa britànica Quacquarelli Symonds, especialitzada en l’anàlisi internacional de centres educatius, elabora els QS World University Rankings. Es tracta d’una de les més conegudes classificacions mundials d’universitats, juntament amb el Xangai Rànquing, el Times World University Rànquing i altres. Hi trobem universitats catalanes i espanyoles.
La UB, universitat líder a l’Estat, és una de les 100 millors al món en només 12 disciplines de les 35 analitzades pel QS Ranking, un dels estudis anuals de referència per classificar universitats que s’ha conegut aquesta setmana. La UAB la segueix amb 7 especialitats, la UPC amb cinc i la UPF suma només una disciplina on és top 100. La Universitat de Barcelona i l’Autònoma continuen sent les millors de l’Estat espanyol, però el fet de continuar depenent de Madrid no ajuda.
Espanya gasta el 0,65% en educació, Catalunya el 17,6%
Segons els Pressupostos Generals de l’Estat, Espanya només gasta el 0,65% del total en el ministeri d’educació, que també inclou cultura i esport. Són 2.759 milions d’euros repartits en les 17 comunitats, que contrasten amb els 5.234 que la Generalitat gasta en ensenyament (el 17,6% del pressupost total català). Enguany l’Estat ha augmentat un 3% la dotació per aquest sector, mentre que Catalunya ho ha fet en un 8%. Si bé és una competència transferida a les comunitats, Madrid podria tenir molta responsabilitat en matèria de beques, per exemple.
Quatre de les set primeres universitats de l’Estat són catalanes
Tornant als rànquings, és esperançador que la Universitat Politècnica de Catalunya ocupi el lloc 22 del món en arquitectura, Universitat Pompeu Fabra el número 23 en economia i la UB el número 48 en filosofia. La classificació va fer públic fa uns mesos també la posició global de cada institució a nivell mundial, i les dues primeres de l’Estat van ser la UB, en el 166è lloc, i la UAB, en el 173è. Amb la UPC (lloc 298) i la UPF (lloc 337), de les set primeres universitats de l’Estat, quatre són catalanes. Tanmateix, el somni de tenir-ne una entre les 100 primeres al món encara està lluny.
Bona classificació en el rànquing mundial d’estudis de Comunicació
Una de les especialitats avaluades contempla les facultats de Periodisme. En realitat, va més enllà: la categoria de Communication and Media Studies del Rànquing QS també inclou altres disciplines properes com els estudis de comunicació social. En qualsevol cas, és un indicatiu interessant per saber quins són, segons els criteris d’aquest rànquing , les millors escoles de Comunicació del planeta.
QS acaba de publicar els seus rànquings d’aquest any i el professor Ramon Salavarria (visiting scholar en The University of Texas at Austin) s’ha entretingut a analitzar amb algun detall les dades d’aquest Top Universities for Communication & Media Studies 2015. Es tracta d’una classificació de les 200 millors facultats de Comunicació del món, d’acord amb una combinació de criteris quantitatius i qualitatius. Aquestes escoles s’ordenen en tres grans blocs: Top 50, Top 100 i Top 200.
A Europa, segons estimacions d’un estudi de 2009, el nombre d’escoles de Periodisme podria rondar el mig miler, potser més. En aquest context, aconseguir que 89 escoles qualifiquin entre les 200 millors del món tampoc està tan malament: 3 en el Top 51-100 i 4 en el 101-200. Però, i a l’Estat espanyol? Doncs en una posició raonablement digna.
Si ordenem les dades en una escala olímpica on un or val més que dues plates, i una plata més que 2 bronces En concret en té 3 en el Top 100 (la Facultat de CC. de la Informació de la Universitat Complutense (Madrid), la Facultat de Comunicació de la Universitat de Navarra i la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona) i 4 més en el Top 200 (les facultats de la Universitat de Barcelona, Universitat de Salamanca, Universitat de Sevilla i Universitat Pompeu Fabra).
Fem constar que el nombre de Facultats de Comunicació a Espanya ronda actualment el mig centenar. Per tant no és poca cosa que 7 d’elles -sis públiques i una privada, la Universitat de Navarra- s’hagin situat entre les 200 millors del món. Només hi ha 6 estats amb més escoles en el Top 200: Estats Units (66), Regne Unit (26), Austràlia (13), Canadà (11) i Alemanya (9). Tant de bo arribessin les universitats espanyoles posicions semblants en altres disciplines científiques i humanístiques.
I si per curiositat volem saber les cinc millors escoles de comunicació del món, són aquestes: 1, University of Southern Califòrnia (EUA); 2.University of Wisconsin-Madison (EUA); 3.Stanford University (EUA); 4.University of Texas at Austin (EUA) i 5.London School of Economics and Political Science (Regne Unit).
Podem conèixer l’estudi complet: http://www.topuniversities.com/university-rankings
D’El Butlletí de l’associació AMIC