Pels que critiquen la despesa de la Generalitat en mitjans, que està regulada per llei del Parlament de Catalunya i que que te com a primera finalitat l’ajuda a la premsa en català, a Madrid disposen d’una veritable riuada: només en publicitat, 140 milions d’euros, dels quals la premsa catalana de Barcelona en rep les escorrialles, però ni això (ni un borrall) la premsa de proximitat.
El Consell de Ministres ha aprovat aquesta setmana l’informe de publicitat i comunicació institucional de l’Administració General de l’Estat (AGE) en 2014, que ha pujat a 34.230.000 d’euros, set menys que el que preveu el Pla inicial.El Consell de Ministres ha aprovat l’Informe de Publicitat i Comunicació Institucional corresponent a 2014 en què es detalla la inversió en publicitat institucional per l’Administració General de l’Estat. A més, el Consell de Ministres ha disposat la remissió a les Corts Generals de l’Informe, que es posarà a disposició de les associacions del sector i dels ciutadans al web de Presidència del Govern (www.lamoncloa.gob.es), d’acord amb el principi de transparència recollit en la Llei de Publicitat i Comunicació Institucional, del 29 de desembre de 2005. Internet, ràdio, premsa i televisió, van ser els mitjans més utilitzats.
L’Administració General de l’Estat va invertir 34.230.000 d’euros en publicitat institucional en l’any 2014 enfront dels 41,10 milions d’euros previstos en el Pla de Publicitat i Comunicació Institucional 2014. L’Informe recull informació exhaustiva de cadascuna de les seixanta campanyes institucionals desenvolupades en 2014 pels ministeris, organismes i entitats integrants del sector públic estatal, amb especificació de costos, eines de comunicació utilitzades i adjudicataris dels contractes. En aquestes campanyes l’Administració General de l’Estat va invertir 34.230.000 d’euros, 14.450.000 més que en l’any 2013.
Per al 2015, l’Administració General de l’Estat ha planificat un total de 75 campanyes institucionals, amb una inversió prevista de 48’93 milions d’euros. Les eines utilitzades per un major nombre de campanyes de publicitat institucional van ser, per aquest ordre, internet, ràdio, premsa i televisió. Si es té en compte el percentatge d’inversió, la televisió va ser el suport que va ocupar el primer lloc, seguit de la ràdio, la premsa escrita i internet.
L’Informe també recull un llistat de les cinquanta campanyes de caràcter comercial, no subjectes a la Llei de Publicitat Institucional, que el sector públic estatal va realitzar en 2014, i que van sumar 106.370.000 d’euros. La inversió total en publicitat, institucional més comercial, de l’Administració General de l’Estat l’any 2014 va ascendir a 140.610.000, el que va suposar una reducció del 4,39 per 100 respecte al que preveu el Pla 2014 (147,06 milions d’euros). Caldrà revisar quants d’aquests 140 milions van anar a parar a mitjans catalans.
D’El Butlletí d’AMIC
Aquesta inversió en publicitat institucional, més enllà de l’impacte en el balanç de les empreses informatives, reflecteix el pes essencial dels mitjans de comunicació tradicionals o digitals. Com s’ha comprovat i es comprovarà, les estratègies de comunicació poden canviar realitats polítiques i econòmiques aparentment molt consolidades…