Ja està en marxa la iniciativa més ambiciosa de la Comissió Europea per fer front a la desinformació. L’Observatori Europeu de Mitjans Digitals ha començat a funcionar i servirà com a centre de recursos de verificadors, acadèmics i investigadors en el seu treball per estudiar i combatre el fenomen de les notícies falses, així com a espai d’assessorament per ajudar en les polítiques públiques al respecte. Disposarà, doncs, de totes les eines per lluitar contra la desinformació
Els membres d’aquesta plataforma aporten perspectives i experiències diferents en aquest àmbit: el Institut Universitari Europeu (EUI) és un centre de referència en la investigació en ciències socials; la Universitat d’Aarhus suma experiència i capacitat en recopilació de grans volums de dades i intel·ligència artificial basant-se xarxes socials; Athens Technology Center (ATC) de crear i mantenir una plataforma segura que permeti la detecció i l’anàlisi de la desinformació; i Pagella Política, que treballa sobretot en la verificació del discurs de figures públiques, s’encarregarà del mapeig d’aquestes activitats a tot Europa.
Aquesta iniciativa forma part del pla contra la desinformació de la Comissió Europea que ja va ser publicat en desembre de 2018. Aquest esquema d’acció definia quatre àrees bàsiques de treball en què els països membres i les autoritats europees havien de reforçar la seva coordinació: la millora de la detecció de desinformació; les respostes coordinades a la mateixa; el treball amb les plataformes digitals i la indústria afectada; i la tasca d’evangelització per a crear una ciutadania crítica i capacitada per qüestionar i detectar la informació falsa.
L’Observatori Europeu de Mitjans Digitals serveix sobretot a l’últim propòsit, sota la perspectiva que els ciutadans puguin ajudar els verificadors a trobar desinformació i generin hàbits de lectura crítica del que es troben especialment en xarxes socials o missatgeria. A més la plataforma comuna possibilitarà la verificació més eficient i ràpida de desinformació procedent d’altres països que pugui saltar als circuits de consum informatiu de qualsevol soci de la Unió Europea.
La lluita contra les notícies falses és una prioritat per a les autoritats comunitàries des 2015. En aquell any el Consell Europeu va decidir posar en marxa mecanismes i eines per detectar-la i combatre-la, després de trobar nombrosos exemples de desinformació propagada des de Rússia. Entre les iniciatives que van arribar després hi ha el Sistema d’Alertes Ràpides o el codi de bones pràctiques de les plataformes digitals. (Font: Notimex -Infografia: Centro de Documentación Europea)