23/09/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Mala imatge del català: un 60% de les notícies són negatives a la premsa espanyola

L’Observatori crític dels mitjans Mèdia.cat, en col·laboració amb la Fundació Catalunya, ha presentat l’informe ‘L’actualitat de la llengua catalana a les portades de la premsa madrilenya (2011-2014)’. La principal conclusió que destaca el treball és la imatge negativa que presenta la premsa espanyola sobre l’idioma català a les poc nombroses informacions que genera el tema.

L’informe ha analitzat durant gairebé tres anys les portades de La Razón, El Mundo, ABC i El País, els quatre principals diaris impresos a Madrid. El treball posa de manifest que si bé el català no és un tema habitual en aquests mitjans, quan es tracta es fa de forma destacada i eminentment negativa. D’aquesta manera, el 60% de les notícies sobre el català a les portades d’aquests diaris té un tractament negatiu, contra el 34% de notícies que tenen un tractament neutre i només un 6% que el tenen positiu. En aquest sentit, el 2012, any de l’aprovació de la Llei Wert, va ser quan més vegades es va fer referència al català.

Per diaris, El Mundo és el que més espai dedica a aquesta cobertura, però és superat per ABC i La Razón pel que fa a negativitat i agressivitat en els titulars. El País, per la seva banda, és qui té un comportament més neutral -sense arribar a l’equitat- i qui ha publicat l’única notícia d’àmbit cultural.

 L’informe també destaca que en un 88% dels casos les notícies en portada sobre la llengua catalana fan referència a l’àmbit polític (el 66%) i judicial (22%), mentre que els aspectes socials representen un 10% i els aspectes culturals i econòmics queden relegats a l’1%.

L’estudi, realitzat pel periodista Enric Rodon, és una ampliació temporal i un aprofundiment temàtica de l’informe de les periodistes Maria Manyosa i Vera Giró que l’Observatori Mèdia.cat va publicar el passat mes de març amb el títol “L’actualitat catalana a les portades de la premsa espanyola 2011-2013”.

 Es pot llegir sencer aquest estudi CLICANT AQUÍ 

de PR i AEC / El Butlletí de l’AMIC

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Etiquetes: , in Bloc
Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...