04/10/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economia per a no economistes. 01.13

A curt termini serem clients de “GOOGLE BANK”, AMAZON BANK, eBay BANK o “APPLE BANK”?, Els analistes de Deutsche Banck han confeccionat un informe en què donen un termini de tres a cinc anys en què els grans de Internet començaran a competir amb els bancs tradicionals i podrien prendre’ls part del seu negoci, com la compra venda amb suport financer (crèdits, ajornaments, etc.), targetes de crèdit, així com serveis financers estandarditzats (crèdits, dipòsits etc.) És evident que poden ser una forta competència pel seu impuls de creació i innovació.

Deixo aquesta reflexió: si tenim una recent i dura experiència sobre el control de la Banca “física” estem capacitats per controlar la Banca “virtual”?. 

El sector farratger català es desestabilitza (a mig termini veurem si per a bé o per a mal). L’arribada d’Al Dahra el 2007 i la seva ràpida expansió en el sector farratger de Catalunya i Aragó no és ben rebuda per la Unió de Pagesos, no obstant, reconeixen que per bé s’han incrementat els preus, tot i que a molts productors els espanta que la seva ràpida expansió els porti a controlar més del 50% de la producció (actualment en controlen el 40%) i puguin fer el que vulguin en perjudici d’ells mateixos i del sector consumidor, amb el que això pot representar.

Actualment és una empresa present en els cinc continents, essent la multinacional més important a nivell mundial, amb un volum anual de 1,5 milions de tones.

———————-

Aquest 2012 els autònoms tanquen amb 50.000 treballadors menys; en els últims cinc anys la destrucció de llocs de treball en el sector s’eleva a 362.000 treballadors autònoms, segons l’ATA, una molt mala notícia per a l’economia catalana, pròdiga en autònoms. molts dels quals emprenedors.

————————

Tot i les mesures preses, els desnonaments es disparen. Durant els nou primers mesos de 2012 el nombre de desnonaments va ser de 49.702, el que suposa la xifra més alta des que es publiquen aquestes dades i un 15,9% més que el 2011. Entre gener i setembre de 2012, els jutjats van rebre 67.537 execucions hipotecàries, un 18,3% més que un any abans. En 2013, els desnonaments seguiran sent notícia de primera pàgina.

————————

El nou sistema de pensions que entra en vigor a partir de 2013, no soluciona cap dels dos problemes principals, l’estructural (envelliment de la població) i el de fons (el 40, 53% dels jubilats ho fan de forma anticipada ), pel que la seva entrada en vigor el 2027, és excessivament llarga en el temps i se’n tornarà parlar.

Per Àngel Vendrell

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...