10/12/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economia per a no economistes. 03.13

.- La UE transfereix anualment a Espanya 4.761,9 milions d’euros, la transferència de Catalunya a Espanya és de 8.916,6 milions d’euros; Catalunya duplica la contribució europea, el més greu de tot això és que l’impacte sobre la renda del ciutadà català és més de 40 vegades superior a l’impacte sobre la renda del ciutadà europeu. 

———————-

.- Molt s’està parlant sobre la baixada dels interessos de la prima de risc i d’un inici de recuperació econòmica a mitjans o finals d’aquest any, cosa que no hem de creure mentre l’Estat no equilibri el seu balanç i els ingressos igualin o superin a les despeses, mentre tant això no es produeixi, seguirem empobrint-nos.

Segons consta en els pressupostos generals de l’Estat, el 2013 hem d’afrontar una emissió bruta de deute per un total de 207.173, – milions d’euros.

———————–

.- El principal problema d’Espanya segueix sent l’atur, que continua oferint xifres inimaginables. Segons Eurostat, la xifra d’aturats va arribar el 26,6% al novembre i haurà superat els sis milions d’aturats aquest mes, si es confirma que en aquesta data la població activa era de 23,1 milions.

L’atur, igual que a Espanya, comença a destacar amb força a altres estats de la UE. L’últim, França, que ha vist augmentat considerablement el nombre d’aturats, que ja sumen els 2.826.000, segons INEF- És la pitjor dada registrada en els últims 13 anys a l’Estat francès. –

———————–

.- El deute del conjunt de les administracions públiques segueix creixent i ha arribat als 817.164, – milions d’euros, el que equival al 77,4% del PIB, el nivell més alt de la història.

———————–

.- Sembla que existeixen uns molt tímids signes sobre una evolució positiva de l’economia espanyola, existint millora en els indicadors de correcció del dèficit exterior, (l’impuls a la reforma del sector financer, la reducció del desequilibri pressupostari, la rebaixa en els costos salarials), però a aquesta evolució positiva li hem de concedir l’optimisme just, ja que serà molt lenta en el temps i seguirà demanant gran esforç i sacrifici.

Per Àngel Vendrell

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Etiquetes: , , in Bloc
Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...