05/06/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economia per a no economistes. 07.13

Tenim la urgent necessitat de que tots els partits polítics del nostre país recuperin la credibilitat i la dignitat ciutadana, és inviable un país democràtic sense polítics; urgeix, per tant, que sorgeixin nous líders polítics que restaurin la confiança, la dignitat i la credibilitat en aquest col·lectiu, es juguen molt el ser o no ser de Catalunya i de l’Estat espanyol. (Foto: Pérez Tapias)


Si bé és cert que pel que fa a l’any passat, en termes econòmics estem millor, igual que altres estats europeus perifèrics, no hem fet els deures, tenim sense resoldre els nostres problemes, seguim augmentant els nivells de deute, no hem solucionat els problemes financers, l’atur està desbocat, mantenim la baixa productivitat i uns salaris que creixen per sobre d’ella… Les previsions de recessió s’allarguen més enllà del 2015 i els ingressos de l’Estat disminueixen per la baixa activitat econòmica. La situació és tan pessimista que Nouriel Roubini, que va predir l’actual crac econòmic en aquest: “Espanya necessitarà un quitament del seu deute el 2015” És a dir, que el deute espanyol és massa gran i caldrà negociar, o exigir una rebaixa en els crèdits dels creditors. Igual que Grècia.
——————-
La previsions de creixement per a aquest 2013, són molt descoratjadores per la desitjada recuperació, essent negativa en totes les previsions: FMI (-1,3%)  l’OCDE (-1,4%)  la Comissió Europea (-1,4% ) i Consell Econòmic de PwC (-0,8%). – De confirmar-se, seguirem augmentant per centenars de milers les llistes de l’atur.
——————–
Fins al mes de novembre de 2012, 50.084 espanyols van aconseguir una ocupació a Alemanya, un 16,3% més que el 2011, (llicenciats i tècnics qualificats, majorment) una sagnia a la qual no hem de tancar els ulls, el nostre futur està en joc i Espanya, també.
——————
Una prova més de la greu crisi que estem patint és el consum elèctric, la demanda d’energia elèctrica segueix caient en picat, el consum peninsular va baixar un 4,3%, en total 22.474 GWh.
——————-
Hi ha un seriós risc que l’Estat espanyol no corregeixi els seus desequilibris financers i, a conseqüència d’això, els mercats exerceixin pressió sobre els seus bons i comencin a pressionar a l’alça la seva rendibilitat, el que s’alentiria la seva recuperació econòmica.
——————-
A Europa, i per tant a Catalunya i a Espanya li ha sorgit un nou problema amb el qual no es comptava: l’excessiva revalorització de l’euro, 1,37 dòlars per euro, la qual cosa li impedirà mantenir el flux de les exportacions.

Per Àngel Vendrell

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...