04/10/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economia per a no economistes. 09.13

Aquesta crisi s’està enduent per davant uns dels estabilitzadors econòmics més preuats que ha tingut Espanya durant anys, em refereixo a la “classe mitja”, la que actua com a estabilitzadora de la societat i. per tant, molt important. Majoritàriament està formada per empresaris de pimes, autònoms, professionals titulats, empleats qualificats, comandaments intermedis, llicenciats, etc. etc. Formen la massa que més contribueix al consum i a l’erari públic (impostos de tota mena).

Una classe mitja potent és sinònim d’estabilitat i creixement econòmic, si els sis milions d’aturats no han provocat un esclat social més gran és gràcies a aquest enorme col·lectiu, per la manera com ho suporta i pel que contribueix, la màxima prioritat de l’Estat ha de ser evitar el seu enfonsament en benefici de tots, o ho lamentarem. 
———————–
El consum de gasolines està en el nivell més baix des 2002 (la de 95 octans a nivells de 1999), el 2012 el consum de carburant va baixar en 25,6 milions tones mètriques. Les comunitats autònomes han optat per incrementar els impostos que graven el consum com a mesura més ràpida per sanejar les seves arques públiques.
———————-
Els joves són els més castigats per la crisi, el nombre de menors entre 25 i 34 anys en atur és de 2.551.500 una xifra que si no es fan servir tots els mitjans per a reduir-la arrossegar+a moltíssims joves a una pobresa de la que els serà molt difícil sortir.
———————-
El deute públic espanyol va augmentar en 400 milions d’euros diaris, tancant 2012 amb 882.330, – milions d’euros (segons dades del Banc d’Espanya), superant el 83% del PIB el 2012.
———————-
Invertir en deute públic a curt termini surt més rendible que invertir en Imposicions a Termini, els límits recomanats pel Banc d’Espanya han restat atractiu a les imposicions a termini fix, que han de pagar un màxim del 1,75% a dotze mesos, del 2,25% a 24 mesos i del 2,75% a partir de dos anys, per això, dia a dia guanya inversors del deute; tanmateix, cal recordar que la inversió en deute públic pot comportar el perill d’una caiguda de la cotització o una quitança de deute, mentre que els dipòsits estan coberts fins a 100.000 euros pel Fons de Garantia de Dipòsits.
———————
Amb una inflació del 2,9%, la limitació en el pagament d’interessos per part del Banc d’Espanya no deixa de ser una protecció més a la banca, deixant una vegada més de defensar els interessos dels estalviadors. La resposta de tots els estalviadors seria mantenir els estalvis a “ctes. a la vista “,” el Banc d’Espanya obliga la banca a mantenir un percentatge elevat dels saldos d’aquests comptes en El“.
Per Àngel Vendrell

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...