29/11/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economía per a no economistes. 23.13


L’aplicació del RD Llei 20/2012 de 13 de juliol, pel que fa a la durada del subsidi per a majors de 55 anys, ha estat modificada des del 27 de maig, a través del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SPEE). El Govern central ha enviat unes instruccions per les quals els qui sol·licitin el subsidi per a majors de 55 anys se’ls comunicarà que s’han de jubilar anticipadament als 61 anys. Aquesta mesura incrementarà considerablement el risc de pobresa de milers de famílies, ja que a aquesta retallada si suma la modificació que ja s’havia produït de la base de cotització que s’ha vist reduïda de 941 euros a 753 euros.  
Molt malament estan les oportunitats de treball per als nostres joves quan 400.000 dels quals han sortit de  l¡Estat espanyol en els últims cinc anys a la recerca de les oportunitats que aquí se’ls nega. Per a molt d’aquest jovent, Anglaterra és l’estat preferit.
———————–
Una bona notícia?-. El crèdit d’empreses i família en els últims 15 mesos ha baixat en 224.000 milions d’euros, una mitjana de 15.000 milions mensuals, segons dades del Banc d’Espanya. La causa d’aquestes dades és la no concessió de crèdits i l’alt interès d’aquests, així com l’efecte palanquejament per part del sector financer. El cost de tot això ha estat molt alt, a l’haver perdut uns 600.000 llocs de treball i la reducció i contracció del sector productiu.
———————–
El BCE, entre d’altres qüestion, aquesta estudiant una mesura perquè flueixi el crèdit, consistent en rebaixar el tipus d’interès que perceben els Bancs pels diners que aparquen al BCE, que en l’actualitat són zero, a pagar per aquests dipòsits.
———————–
Luis de Guindos afirma que cal reconsiderar les polítiques de l’euro zona i implantar-ne d’altres, Brussel·les fa oïdes sordes i li recorda que només tindrà fins al 2016 per complir amb el dèficit i li ha recordat els seus deures: pujades de l’IVA reduït, limitació de la despesa fiscal, impostos mediambientals, impostos sobre els carburants, sostenibilitat de les pensions, reforma laboral, reforma administrativa, reducció de la càrrega del deute públic, reforma del sistema elèctric, etc.etc.
————————
Algú pot creure que Espanya no apujarà l’IVA reduït i baixarà l’IRPF el 2015, amb un dèficit (actual del 6,5%) que ha de reduir al 3% el 2016?

Per Àngel Vendrell

(Foto: Lanzuzenbidea)

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

in Bloc
Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...