04/10/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Notes d’economia per a no economistes. 38.13

L’avantprojecte de Llei de reforma de les pensions no és per a garantir les pensions, sinó per garantir la sostenibilitat i viabilitat del sistema públic, i per això els pensionistes han de perdre en els 10 anys vinents un 14 i un 25 % dels seus ingressos. Dit així és molt cru i el govern perquè el puguem digerir ens ho endolceix , garantint un índex de revalorització mínim del 0,25%, sense dir-nos que l’aplicació de la lletra petita la qual diu: es tindrà en compte tant la inflació com els ingressos i despeses del sistema cada any, i els dèficits o superàvit del mateix sistema de la Seguretat Social prenent com a referència les mesures d’onze exercicis per modular les dades i per evitar canvis bruscos del sistema n’aplicarà un de sol del 0,25% i un sostre de l’IPC més el 0,25% pel qual no podran pujar ni baixar per sobre d’aquests valors, donarà lloc al fet que durant un mínim de 10 anys només augmentaran un 0,25 %.

Malgrat la continguda eufòria que el Govern intenta transmetre als espanyols sobre la positiva evolució de la nostra economia , la dura i crua realitat de la nostra situació econòmica i els seus recents números no ho corroboren; les últimes dades sobre el deute públic van batre un nou rècord, depassant per enèsima vegada els objectius del Govern central. El deute del conjunt de les administracions públiques va créixer un 17,16% i la de les administracions de l’Estat el 20,31% en l’últim any, arribat als 942.759.000 d’euros, el 92,2% del PIB, una xifra inassumible ni pagable; estem en un Estat en fallida i no tant pel total del deute sinó pel seu imparable creixement.
———————–
Catalunya va tornar a ser la més endeutada de les Autonomies amb 51.779.000 un 12,62 % més que fa un anyPel que fa al conjunt de les Autonomies ha augmentat un 14,84%, arribant als 193.296.000 d’euros.
———————–
La pròrroga dels pressupostos a Catalunya són la conseqüència lògica pel constant augment del dèficit i la seva dificultat en consensuar les partides en les seves diferents Conselleries són una xacra per als objectius d’estabilitat i rellançament de l’economia, tenim al davant una dura batallaper la seva estabilització que si no la guanyem continuarà soscavant l’estat del benestar en la societat catalana.
————————
L’FMI segueix considerant que l’Estat espanyol ha de seguir incidint en la devaluació interna, atès que hi ha riscos de baix creixement i alt atur que empitjoren les perspectives de creixement.

 Per Àngel Vendrell

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Etiquetes: , , in Bloc
Related Posts

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...