Des de l’1 de novembre l’índex de referència per a les Hipoteques, l’IRPH i la CECA, ha estat substituït pel tipus o índex que preveu el contracte. Un cop més el Govern de l’Estat juga a favor dels “poderosos” perdent una gran oportunitat d’aplicar l’EURIBOR, més just però menys beneficiós per a les entitats bancàries; a partir d’ara, quan negociem una hipoteca o la compra d’un habitatge hem d’estar molt atents abans d’estampar la nostra firma, potser l’alternativa sigui el lloguer per no viure en una muntanya russa.
Quan el Govern Rajoy ens parli de recuperació econòmica, fem-nos la següent reflexió: hi ha més feina i els salaris s’estabilitzen?. Ha deixat de destruir ocupació fixa i es contracten menys temporals?, Hem baixat una mica dels 3,3 milions de deute que tenim?, segueixen les empreses ajustant plantilles?; la Banca ha obert l’aixeta dels crèdits a particulars i empreses?
———————
El recurs de molts autònoms per enfrontar-se a la crisi i a les retallades en la pensió és la jubilació; en l’últim any, 26.124 treballadors autònoms s’han jubilat, un 40 % més que l’any anterior.-
———————
La sortida d’emigrants espanyols s’ha duplicat en els últims cinc anys, segons l’INE a través del padró de residents a l’estranger (PERE). En els últims cinc anys uns 40.000 espanyols van sortir a la recerca de la seva oportunitat, sent els principals destins dels emigrants Gran Bretanya (amb 6.351) i l’Equador (amb 6.425). Segons la mateixa font, el nombre d’immigrants a Espanya el 2013 és de 5,5 milions, 252.371 més que el 2008, pel que el tòpic que se’n van queda desmuntat.
———————-
La Banca treu pit a l’haver superat els 6 milions d’accionistes, però oblida que 376.605 accionistes són causa de les convertibles (preferents) , que s’han trobat a desgrat amb un canvi de totes totes no desitjat.
———————
La reforma laboral ha eliminat la meitat dels antics convenis, la por a perdre el lloc de treball ha estat la fina pluja que ho ha anat laminant poc a poc, sense que els sindicats plantessin cara.
———————
Les empreses espanyoles repartiran aquest any als seus accionistes 21.000 milions d’euros; tot i augmentar respecte al passat any encara baixarà el 22% la retribució, a causa de la supressió d’alguns dividends, a Popular, FCC o Telefònica.
Per Àngel Vendrell