Des de fa uns dies, les universitats espanyoles tenen l’obligació de remunerar, a través de CEDRO, als autors i editors per les còpies parcials de revistes, publicacions i llibres que pengen en els seus campus virtuals. Inclosa en la reforma de la Llei de Propietat Intel·lectual, aprovada el 4 de novembre de 2014, la nova regulació, recollida en l’article 32.4, ja ha entrat en vigor.
Amb aquesta norma es pretén facilitar a les universitats el respecte als drets d’autor i a la legislació que els regula. Carme Riera, presidenta de CEDRO, considera que el nou marc legal suposa “una nova oportunitat perquè les universitats incomplidores respectin els drets de autor”.
Aquesta nova regulació, basada en un límit al dret d’autor, beneficia els professors ja que els ofereix seguretat jurídica. A partir d’ara, perquè puguin penjar per l’ús dels seus alumnes còpies de llibres i articles de revistes i publicacions al campus virtual s’han de complir les següents condicions: a) Poden representar fins al 10 per cent del llibre o la revista. b) Han de ser utilitzades per professors i alumnes amb fins educatius. c) S’han de fer amb mitjans propis de la universitat. A canvi d’això, les universitats han de remunerar als autors i editors, a través de les entitats de gestió (CEDRO i VEGAP).
d’Àmbit d’Estratègia i Comunicació / El Butlletí d’AMIC