04/10/2023 El bloc de tendències sobre mitjans de proximitat

Periodistes europeus alerten de la taxa “extremadamante alta” de desocupació del sector

Periodistes europeus

Un informe de la Federació Europea de Periodistes (FEP) ha alertat de la “extremadament alta” taxa de desocupació del sector a Espanya, juntament amb Grècia i Portugal, atribuint aquesta situació, en part, a les “mesures d’austeritat” engegades pel govern de l’Estat. Aquesta és una de les conclusions de l’informe “Fent front a l’austeritat: Finances i models d’ocupació en periodisme”, que recull durant un any les respostes de 42 de les 60 organitzacions afiliades a la FEP sobre com afecta la crisi al periodisme.

L’enquesta mostra com moltes de les organitzacions han desenvolupat mesures per ajudar als periodistes a adaptar-se al nou panorama del sector, com per exemple oferir programes d’entrenament en digital o per millorar les habilitats del treball a la Xarxa. No obstant això, també apunta que moltes unes altres han de continuar “millorant” el desenvolupament de serveis per a periodistes.

Quant als periodistes ‘freelance’, l’informe denuncia que “un creixent nombre” de professionals s’està veient obligat a treballar en situacions “precàries”. Per contra, reflecteix que alguns ‘freelance’ han aconseguit avançar en nous models de negoci, creant fins i tot treballs per a altres professionals.

L’estudi també identifica la necessitat de les organitzacions de periodistes de redissenyar les seves polítiques d’afiliació amb la finalitat d’ampliar els seus quadres, incloent la major participació de les dones i de periodistes joves en els seus òrgans de decisió. En el cas de l’Estat espanyol, la FAPE surt afavorida a l’ésser de les ques compta amb més dones i joves en tots dos casos.

Quant als nous reptes, definits pels propis periodistes, frenar les retallades d’ocupació encapçala aquesta llista, seguit de les “negociacions col·lectives”, els treballs “precaris” per ‘freelance’ o les legislacions estatals, entre uns altres.

 D’El Butlletí de l’AMIC

 

About the author

Estanis Benvinguts al bloc d'Estanis Alcover sobre comunicació, premsa i món editorial, publicitat, màrqueting i publicitat. Google

Related Posts

Els professionals de la comunicació de les empreses cobren més que els periodistes dels mitjans

05/09/2014

05/09/2014

  Segons el segon Informe Wellcomm  de salaris de la comunicació 2013, els treballadors dels departaments de comunicació de les...

La lenta, però inexorable agonia del paper

03/10/2014

03/10/2014

    Aquesta gràfica animada, elaborada per The Economist, amb dades de ZenithOptimedia, il·lustra ben a les clares l’evolució de la...