Business Insider Espanya ha celebrat el seu VI Smart Business Meeting. En aquesta ocasió, alguns dels periodistes i experts més destacats dels mitjans de comunicació a Espanya van debatre sobre els desafiaments a què s’enfronta la indústria. El conseller delegat d’Axel Springer Espanya, Manuel de el Camp, va moderar un debat en què van participar el conseller delegat d’Henneo, Carlos Nuñez; el director de eldiario.es, Ignacio Escolar; el director de National Geographic Espanya, Ismael Nafría; la directora general d’Havas Media Group, Ester García Cosín; i el director financer de Upday, Mathias Sánchez.
Durant la trobada es van abordar qüestions com l’evolució dels models de negoci dels mitjans de comunicació cap al pagament per subscripció, la seva relació amb les plataformes de distribució, la transformació de la professió periodística i la necessitat que els mitjans es consolidin com marques amb credibilitat.
Els mitjans de comunicació estan immersos en una transformació inèdita en la qual lluiten per aconseguir finançament davant l’esgotament de el model publicitari per la inflació de propostes digitals que competeixen pels mateixos anunciants, busquen vies de distribució més enllà de les xarxes socials i es plantegen si d’implantar murs de pagament i cobrar pels seus continguts digitals.
En aquest context, un dels assistents a l’Smart Business Meetings, Carlos Nuñez, va explicar per què, segons ell, les xifres mostren que el model de negoci actual dels mitjans de comunicació a Espanya no és sostenible. “Si mantenim aquesta tendència, és complicat des del punt de vista macroeconòmic que el sector sobrevisqui” , va afirmar Núñez després de ser preguntat si és sostenible el model de negoci actual dels grans mitjans de comunicació. “Tal com estem ara mateix estructurats a Espanya, no ho és”, va respondre.
El conseller delegat de Henneo, anteriorment conegut com a grup Heraldo i propietari de conegudes capçaleres com 20 minutos , El Heraldo de Aragón o La Informació, entre d’altres , va recolzar el seu discurs en les següents xifres:
- El sector dels mitjans ingressava uns 3.000 milions d’euros el 2007 , el seu any de màxima esplendor després de la crisi
- Fa dos anys, ingressava entre 1.300 i 1.400 milions d’euros , és a dir, s’ha dividit els seus ingressos per més de la meitat
- Avui dia hi ha, més jugadors en el sector, en lloc de menys, i ja no només els mitjans competeixen per la mateixa publicitat, sinó que han entrat actors externs
Com a solució, Nuñez va posar sobre la taula les següents claus: “Des del punt de vista dels ingressos, la sostenibilitat hauria d’estar igual que estava en l’any 2000. Llavors, el 56% dels ingressos venia aproximadament de la publicitat i, el 44%, de la venda d’exemplars”. Des del seu punt de vista, “hauríem d’intentar replicar en l’àmbit digital les mateixes xifres per tenir una rendibilitat adequada”, va dir el directiu, que va qüestionar el funcionament del model de subscripció.
“A Espanya ara mateix no hi ha un entorn, jo crec, que permeti tenir les dinàmiques o les palanques adequades per garantir un futur únicament basat en subscripcions i en la publicitat, un model de premsa com el que hi havia a 2000”, va justificar. Tot i que es va mostrar, en part, optimista: “Sí que hi ha solució”. Segons els seus càlculs, per mantenir aquest mix ideal pel qual un 56% dels ingressos dels mitjans, aproximadament, arriba per la publicitat i el 44% a través dels lectors, pensant només en la part digital dels mitjans, els diaris necessitarien ingressar 300 milions d’euros anuals per les subscripcions digitals. Així, prenent com a referència una quota anual de 100 euros (“que és una quota més o menys raonable”, va assenyalar), es necessitarien 3 milions de subscriptors anuals en el mercat.
Nuñez va destacar que els comptes “no surten” si es té en compte que els usuaris, a part de pels mitjans, paguen ja per l’accés als continguts de plataformes com HBO, Netflix o Disney+, que “sumen ja 6 milions de subscriptors” .
Estaran els usuaris disposats a pagar pels continguts digitals?.- Per la seva banda, el director de National Geographic Espanya i autor de el llibre La reinvenció de The New York Times, Ismael Nafría, va defensar que el públic espanyol sí pagarà pels continguts digitals. “Sincerament, crec que [l’usuari] està més preparat del que els mitjans ens pensem”, ha subratllat. I ha apuntat que, per aconseguir que pagui, serà necessari “que percebi que hi ha un valor clar darrere”.
“Crec que el cas de The New York Times és perfecte per explicar-ho: el que trobaràs a The New York Times no ho trobaràs enlloc més”, ha destacat. El rotatiu nord-americà ja compta amb més de 5,25 milions de subscriptors. Gairebé 3,5 milions són purament digitals. “És un producte d’una qualitat indiscutible, on el model de negoci cada vegada està més basat en els usuaris (per subscripció, membres…) … i és una tendència que ja no només segueix The New York Times; hi ha altres diaris en molts països on aquesta situació ja s’està produint”, va dir.
NOTA: Podeu ampliar la informació sobre el VI Smart Business Meeting escoltant i visionant el vídeo de la sessió en aquest enllaç.
Per Alba Asenjo / Business Insider España – infografia: toyoutome
Font: El Butlletí de l’AMIC