El Consell de l’Audiovisual de Catalunya ha publicat el número 5 del Butlletí d’Informació sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC), que correspon al segon quadrimestre de l’any. A més de fer una radiografia puntual sobre el sector i aportar les darreres xifres relatives a l’oferta, el consum i audiències dels mitjans audiovisuals a Catalunya, el butlletí presenta les dades que el CEO, a petició del CAC, ha inclòs a l’última enquesta Òmnibus, on el català surt ben mal parat. El BIAC inclou també una secció especial sobre la revisió de la Directiva de serveis de comunicació audiovisual. La revisió s’inscriu dins de la Digital Single Market Strategy, iniciativa que pretén establir el mercat únic digital europeu, com ja succeeix amb el mercat audiovisual offline.
La llengua a la televisió
Cal dir que la televisió local a Catalunya emet a través de 50 canals, dels quals 11 (el 22%) són públics i 39 (el 78%) són privats. La llengua vehicular de tots ells és el català. El Punt és la tele local privada més vista a Catalunya, seguida de la televisió de Lleida.
Tot i que habitualment la televisió pública catalana lidera les audiències a Catalunya, el castellà és la llengua principal de consum televisiu. Els grups espanyols compten amb més oferta i més audiència. La distància entre el castellà i el català ha augmentat: l’increment de l’oferta de canals TDT, l’entrada de noves plataformes de distribució de continguts audiovisuals i el creixement de la televisió de pagament s’ha fet, majoritàriament, en llengua castellana. Segons el darrer estudi de Kantar Media, l’audiència per la llengua en què emeten els grups televisius (en %, mitjana de gener a agost de 2016) és la següent: en castellà, 69,6 % i en català 18,9 %. Els percentatges no sumen 100% perquè es refereixen només al share dels canals en obert d’àmbit estatal i nacional. Caldria sumar la televisió de pagament a l’oferta en castellà i la televisió local a l’oferta en català. RTVE emet en català en les desconnexions, que Kanta Media no comptabilitza.
Per Àmbit d’Estratègia i Comunicació