“De la impremta a l’empresa multimèdia: el negoci de la comunicació en la història”. Aquest és el títol de la X Trobada Internacional d’Historiadors de la Premsa i el Periodisme, que se desenvolupa aquesta setmana (dies 27 i 28 d’octubre), en el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València (Espanya). Participen prop de 200 especialistes vinculats a la Xarxa Iberoamericana d’Historiadors de la Premsa, a l’espanyola Associació d’Historiadors de la Comunicació i a 98 universitats i centres d’investigació d’Amèrica i Europa. Estudiosos de la comunicació de Mèxic, Perú, Colòmbia, Xile, Cuba, Costa Rica, Estats Units, Argentina, Brasil, Portugal, França, Regne Unit i Espanya, exposaran les seues investigacions i intercanviaran experiències.
Des de l’any 2007 el periodisme i els mitjans pateixen una de les pitjors crisis de la seua història. Crisi de gestió de les empreses periodístiques davant de les dificultats que presenten l’adaptació a les noves tecnologies digitals i la configuració de grups multimèdia. Crisi per la pèrdua de qualitat informativa per la tendència banalització i l’espectacularització de la informació. Crisi en les redaccions per l’acomiadament massiu de periodistes i la precarietat de la professió. Crisi d’ingressos publicitaris. Crisi ètica i de la credibilitat dels mitjans i els periodistes… La crisi del sector i la reculada de la qualitat informativa es retroalimenten. Difícil trobar la pedra angular que proporcione als mitjans un model de negoci econòmicament sostenible, sense oblidar el sentit cívic del periodisme de qualitat com a baluard de la democràcia.
“Observar com els models de negocis dels mitjans de comunicació de masses han alterat els seus contorns pot donar idees lúcides per afrontar els tràngols actuals”, afirmen dos dels organitzadors de l’esdeveniment, els professors espanyols del periodisme Antonio Laguna (Universitat de Castella-la Manxa) i Francesc A. Martínez Gallego (Universitat de València). La trobada, dividida en 18 taules de ponències, traurà conclusions sobre aquest tema. Analitzarà els artífexs dels primers periòdics de masses i la premsa política; es detindrà en els interessos dels propietaris dels mitjans, en la producció, l’oferta i les vendes; observarà les claus del sensacionalisme i de la premsa popular; reconstruirà els vincles entre periodisme i cultura popular; valorarà la incidència en la informació de la llibertat de premsa i impremta; incidirà en el paper dels mitjans en esdeveniments històrics crucials, en la premsa de gènere i en la de l’exili. Observarà la mobilització del vot en els mitjans, l’empresa multimèdia i el futur del negoci. La trobada incorpora, a més, dues taules monogràfiques de països: una dedicada a la història de la premsa de Mèxic i una altra a la propaganda de guerra portuguesa en la Primera Guerra Mundial.
La conferencia inaugural la va fer Jean-Louis Guereña, historiador i hispanista francès, catedràtic de la Université François Rabelais de Tours, que va portar com a títol “El negoci de la sicalipsi (publicacions eròtiques i pornogràfiques des del segle XIX fins a la Guerra Civil)”. La Trobada compta amb un ampli elenc de destacats especialistes, 191 en total, sent Mèxic i Espanya els estats amb més ponents, 72 i 71 respectivament, seguits d’Argentina amb 10 ponents. La resta de participants procedeixen d’universitats i centres d’estudi de Brasil, Xile, Colòmbia, Costa Rica, Cuba, Estats Units, França, Regne Unit, Perú i Portugal.
La X Trobada ha estat organitzada per la Red Iberoamericana de Historiadores de la Prensa i la Universitat de València, amb la col·laboració de la Universitat Jaume I de Castelló, la Universidad de Castilla-La Mancha, l’Asociación de Historiadores de la Comunicación d’Espanya, la Universidad Michoacana de San Nicolás de Hidalgo de México i el també mexicà Instituto de Investigaciones Doctor José M. Luis Mora. L’esdeveniment ha rebut l’ajuda de la Universitat de València, del Ministeri d’Economia i Competitivitat, la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Generalitat Valenciana i la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de València. I ha comptat, a més, amb l’ajuda del Projecte R+D+I, “Canvis en l’empresa periodística: l’estratègia del sensacionalisme. La seua emergència històrica a Espanya i Amèrica”, del Ministeri d’Economia i Competitivitat d’Espanya.
Per Àmbit d’Estratègia i Comunicació / Mediàtic Marketing Communications