2015 no va ser un mal any per a la premsa. El Llibre Blanc de la Premsa 2016 de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyols (AEDE) conclou que el 2015 van créixer els lectors, van millorar els ingressos publicitaris i es va mantenir el nombre de publicacions (259). Però les bones notícies no són per a tothom. La premsa de paper pateix -cauen vendes i difusió-, i hi ha un transvasament nítid de lectors de diaris impresos a digital. En 2018, pronostica l’AEDE, hi haurà equilibri de lectors paper-digitals.
El fenomen és imparable. La premsa digital consolida posicions i atreu lectors de la premsa tradicional, que pateix amb cada examen al qual es sotmet. Encara que en 2015 el ritme al que els diaris impresos perden lectors es va frenar, la sagnia continua (3,5% de caiguda respecte a 2014). La investigació realitzada per Carat, Deloitte i Media Hotline per als editors conté dades molt reveladores sobre les preferències dels usuaris. El més significatiu és que els lectors que accedeixen a Internet per informar de l’actualitat recorren en primer lloc a la televisió (32,6%), en segon lloc a la premsa online (21,2%) i en tercer lloc a Facebook, que es converteix en el tercer mitjà de referència de l’actualitat.
Cada percentatge, cada dada, és un esperó per al canvi en els mitjans tradicionals, que pateixen tot i la incipient millora. Així, tot i que en 2015 es va consolidar la xifra de lectors -en tots els mitjans- de 17 milions (42% de la població, molt per sota de la mitjana europea) i la inversió publicitària va créixer un 2,3%, fins als 816 milions d’euros per premsa impresa, digital i suplements, la venda d’exemplars no va anar bé. Es van distribuir 2,1 milions d’exemplars, el que va suposar una caiguda del 8,7% respecte a 2014. Els canals de pagament ordinari, és a dir, la venda en quiosc i la venda a través de subscripcions individuals es va reduir en un 9, 7% i un 4,1% respectivament, cosa que va situar el descens en conjunt en el 8,5%.
L’agonia del quiosc
La crisi dels diaris impresos afecta els quioscos, el seu principal canal de difusió. El 2015, com succeeix des de 2009, el nombre de punts de venda va disminuir un 4,6%. En aquests moments hi ha censats 22.367 (0,482 per cada 1.000 habitants). Van vendre de mitjana 61 exemplars al dia.
El transvasament de lectors dels mitjans tradicionals ha estat ràpid. El 2008, més del 82% dels lectors ho eren de mitjans impresos; el 2015, els lectors de diaris digitals (32%) i mixtos (paper i mitjans en línia, 18,1%) superaven ja als partidaris de l’imprès, un 49,9%. Una tendència que es manté i que porta al fet que ja a Madrid, la penetració de premsa impresa i premsa digital estiguin igualades.
Al difícil panorama dels periòdics impresos s’uneix el fet que les màximes difusions es donen en un nombre reduït de títols. El 56% d’aquests títols va mantenir una difusió mitjana per sota dels 10.000 exemplars. Es distingeixen dos tipus de grups editorials. D’una banda hi ha els que tenen un nombre limitat de títols però de gran difusió (Grupo Prisa, Grupo Unidad Editorial i Grupo Godó) i de l’altra, aquells que editen major nombre de títols, però amb menor difusió per la seva presència d’àmbit regional com són Vocento, Editorial Prensa Ibérica i Grupo Zeta). En conjunt, els va ser millor a tots que en 2014. Mantenen el camí de rendibilitat que van recuperar el 2014 i, gràcies a la publicitat, incrementen el resultat operatiu de l’exercici fins 46.500.000.
Aquest increment publicitari també arriba, cada vegada més, a la premsa digital. Segons AEDE, el pes dels ingressos digitals en el conjunt de la premsa diària podria arribar al 26% del total aquest mateix any. El 2015 va ser del 22,7%, 2,6 punts més que en l’exercici anterior.
En aquest panorama, les previsions no són dolentes. L’estudi apunta, en aquest sentit, que, “sense perdre de vista el negoci tradicional en paper, la capacitat dels editors per impulsar la transformació i innovació serà clau per incrementar els ingressos, diferenciar continguts i atraure noves audiències”. Així, esperen un “lleuger” creixement de lectors, tant en edicions impreses com en digitals. També augmentarà, sostenen, la lectura de premsa en dispositius mòbils, ja que la combinació de mòbils i PC puja al voltant d’un 20%.
El Llibre Blanc, patrocinat per Telefónica, NCG Banco i Renfe destaca també que a la primera meitat del present exercici, la inversió publicitària ha augmentat un 4,7% i afegeix que s’esperen creixements propers al 4% per 2017. Sobre difusió, pitjors notícies: podria experimentar un nou retrocés del voltant del 8% respecte a 2015.
Per Bez (S. Carcar) / El Butlletí de l’AMIC