Els mitjans impresos presenten en aquest últim acumulat un panorama semblant als anteriors, més que complicat. Revistes és el mitjà imprès més llegit amb una penetració del 33,9%, caient un 3,7% respecte al tancament de 2016. Totes les capçaleres mensuals del rànquing cauen a excepció de Mi Bebé i Yo i Viajes National Geographic. La líder Muy Interesante continua en el primer lloc tot i deixar escapar un 8,1% de l’audiència respecte al mateix acumulat de l’any passat. Per la seva banda, els títols setmanals també cauen, a excepció d’El Jueves, que augmenta un 3,8% respecte al 2n EGM de 2016. Pronto’ continua líder sobrepassant la barrera dels 2,5 milions de lectors.
Quant als diaris, la seva penetració baixa 1,7 punts respecte a l’últim acumulat de 2016, fet que suposa una pèrdua d’un 6,4% de l’audiència. L’esportiu Marca continua líder tot i que en aquest acumulat no aconsegueix superar la barrera dels 2 milions de lectors i es queda amb 1.973.000 lectors. Entre els generalistes, El País guanya amb 1.101.000 lectors lidera deixant a El Mundo en segon lloc amb 672.000 lectors diaris.
En el cas d’Internet, millora un 3,5% respecte a l’últim acumulat de 2016, i aconsegueix augmentar un 6,7% respecte al 2n EGM de 2016. En aquest àmbit cal destacar la caiguda de penetració dels ordinadors, que perden un 1,5% respecte al mateix moment de l’2016. Això es deu a la proliferació de l’ús d’internet a través de dispositius mòbils com els Smartphones i les Tauletes que augmenten la seva connexió a Internet en un 6,9% i un 5,4% respectivament. Pel que fa a les activitats en línia, la missatgeria instantània continua líder amb més de 28 milions d’usuaris únics i amb un augment de la seva penetració del 9,7% respecte al 2n EGM de 2016. Pel que fa a creixements, el visionat de programes de televisió a través de la xarxa, és l’activitat que més augmenta amb prop del 32% del creixement de l’audiència. L’escolta de música a través de la xarxa també creix i aconsegueix anotar un augment del 19%. Pel que fa a les activitats que més penetració perden, se situa la participació en Blocs o Fòrums (-16%).
L’accés diari a internet segueix sense tocar sostre i segueix creixent onada a onada mantenint-se per sobre de la barrera dels 29 milions d’internautes diaris. Això suposa un increment del 7% respecte al mateix període de 2016 i prop de 400.000 nous internautes en comparació amb l’onada anterior.
D’acord amb les dades d’aquesta segona onada d’EGM, que es va publicar abans d’ahir, dimecres, un 64,2% dels nens amb edats compreses entre els 4 i els 13 anys accedeix a Internet, una penetració que ha crescut gairebé set punts percentuals des de 2012, any en el qual EGM va incloure per primera vegada informació sobre l’accés de menors de 14 anys a la xarxa.
Pel que fa als usos habituals a internet, s’observa un creixement dels principals. La missatgeria instantània segueix sent el majoritari, tot i que alenteix el seu creixement en relació a les onades anteriors (+9,7%). Les xarxes socials, segueixen imparables mantenint un creixement de dos dígits en relació a 2016 (+11%). El correu electrònic també guanya adeptes, però creix a un ritme molt més lent (+3%)
Per Ymedia Viceum / El Butlletí de l’AMIC