Aquest mes es publica en l’edició impresa de la revista Public Understanding of Science una investigació realitzada pel departament de Comunicació de la Universitat Pompeu Fabra (OCC). La conclusió és que la majoria dels professionals especialitzats rebutgen aquestes pràctiques, que consideren fraudulentes. L’estudi de la Pompeu Fabra ha entrevistat a 49 professionals.
Segons comenta Felipe Alonso, coautor del treball i sotsdirector de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC) de la UPF, “ens referim a pseudociencia com al conjunt de pràctiques, mètodes, productes i teories que, sense mostrar evidències ni seguir cap mètode científic, intenten aconseguir un estatus científic per treure benefici”.
Els autors defineixen la pseudocientífica com certes pràctiques que estan ben presents a la nostra societat i que abasten múltiples manifestacions reconegudes en el treball, “guaridors, homeopatia, dietes miraculoses, astrologia, ocultisme, endevins, tarot”.
Atès que a l’Estat espanyol ha crescut la preocupació per aquest tema en els últims anys, l’objectiu del treball ha estat avaluar com opera la pseudociència en la pràctica periodística en els mitjans espanyols, de manera que els investigadors han entrevistat i han recollit dades a través de qüestionaris específics elaborats al respecte d’un total de 49 professionals del periodisme científic espanyol.
Fals coneixement
Els resultats de l’estudi revelen que els professionals de la comunicació científica més sensibilitzats contra aquestes pràctiques alerten de l’amenaça de la proliferació de la pseudociència en els mitjans de comunicació al nostre país. Una presència en augment deguda, molt possiblement, a la manca de polítiques editorials al voltant d’aquest tema, alhora motivada per una manca de formació científica dels editors i gerents dels mitjans de comunicació.
En aquest sentit, els periodistes demanen una actitud més proactiva els mitjans i fan una crida d’atenció en els centres educatius (universitats, escoles primària i secundària) i els governs, a través del poder legislatiu.
Com els seus autors han manifestat, “la pseudociència és aquell fals coneixement que procura passar com a ciència”, i afegeixen, “és un assumpte controvertit i complex que potencialment representa un risc per a la societat”.
El treball ha estat dirigit per Sergi Cortiñas, director de l’Observatori de la Comunicació Científica (OCC), juntament amb altres membres del Grup de Recerca en Comunicació Científica (GRECC) del Departament de Comunicació de la UPF.
Es pot accedir a la revista Public Understanding of Science, clicant en aquest link: http://m.pus.sagepub.com/content/24/4/450?etoc