La premsa impresa ha tornat a tenir un trimestre per a l’oblit. Entre gener i març tots els bons auguris de finals de l’any passat s’han esfumat gràcies a la inestabilitat política i l’alentiment econòmic mundial. Les empreses han tornat a desconfiar dels diaris com a suport publicitari i els lectors segueixen migrant cap les seves edicions digitals. Unes dades molt negatius que han fet als propis editors començar a renegar públicament del format paper. I ull, que la resta de l’any pot ser per oblidar.
Les dades que s’han anat coneixent en els primers tres mesos de l’any no són gens encoratjadores. Les xifres internes dels diaris parlen d’un retrocés d’entre el 6% i el 10% en les seves xifres de difusió de la premsa en aquest trimestre, una dada alguns punts per sobre en el cas de les vendes. Com ja és tradicional, aquestes caigudes s’accentuen en les grans capçaleres estatals com El Mundo, ABC i El País. El mes de gener ha estat dolent, el febrer una mica millor, però març ha tornat a aprofundir aquestes males previsions.
Pel que fa als diaris editats a Barcelona, els seus registres a Madrid són discrets. El Periódico té una difusió simbòlica de 1.200 exemplars mentre que La Vanguardia manté 3.200 exemplars des de fa mesos.
Inversió publicitària
Pel que fa a la inversió publicitària les dades estan prop del 7% de caiguda després d’un últim trimestre del 2015 en què es van tornar a xifres positives i un 2015 en què la dada de creixement va ser proper a l’1%. Això no obstant, aquest trimestre de la premsa no ha anat com s’esperava amb alguns diaris perdent fins a un 10% dels seus ingressos publicitaris comparats amb el mateix període de l’any anterior. La dada és dolenta i sembla que no remuntarà durant 2016 segons els estudis preliminars de les agències de mitjans.
Per El Butlletí de l’AMIC